پیرامون اثرات ناترازی برق بر صنایع و تولید مطرح شد:
عقب‌ماندن تولید برق از مصرف

گروه اقتصادی
تابستان ۱۴۰۴ در حالی از راه رسیده که شواهد آماری و مشاهدات میدانی نشان از گرمایی بی‌سابقه و مصرف برقی فراتر از تابستان‌های پیشین دارد؛ مسئله‌ای که نه‌تنها رفاه خانوارها را دچار چالش می‌کند، بلکه به دغدغه‌ای جدی برای صنایع مادر و تولید ملی بدل شده است. با وجود ظرفیت ۹۷ هزار مگاواتی شبکه برق کشور، واقعیت این است که فرسودگی‌های موجود، افت منابع آبی پشت سدها، کاهش توان نیروگاه‌های برق‌آبی، رشد سریع مصرف در بخش‌های خانگی و صنعتی موجب شده ظرفیت عملی تولید، با نیاز واقعی فاصله داشته باشد. نتیجه این ناترازی، امروز خود را در کسری بیش از
 ۲۰ هزار مگاواتی شبکه برق و اخطارهایی درباره احتمال رسیدن ناترازی به ۱۳ هزار مگاوات در اوج تابستان امسال نشان می‌دهد؛ شرایطی که به‌ناچار، صنایع بزرگ و اشتغال وابسته به آن‌ها را هدف اول محدودیت‌های مصرف قرار داده است. کاهش سهمیه برق صنایع تا ۱۰ درصد ظرفیت معمول، آن‌گونه که مدیرعامل توانیر اعلام کرده به معنای فعال‌ماندن بسیاری از واحدهای تولیدی با حداقل توان یا چه‌بسا تعطیلی موقت آن‌ها خواهد بود. دراین خصوص مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر گفته که در اوج بحران، ناچار به کاهش سهمیه برق صنایع تا ۱۰ درصد ظرفیت معمولی هستیم. این قطعی‌ها ادامه‌دار خواهد بود و برخی کارخانه‌ها فقط با حداقل نیرو فعال خواهند ماند. وی با اشاره به گرمای زودرس و خشکسالی امسال، این موضوع را هم مطرح کرده بود که ظرفیت استفاده از نیروگاه‌های برق‌آبی حداکثر به ۵۰ درصد سال گذشته رسیده است. به همین دلیل ناترازی‌ها زودتر از سال‌های گذشته آغاز شده و کمبودهایی در بخش‌های مختلف از جمله صنعت ایجاد شده است؛ شاهد این ماجرا قطعی برق صنایع و مشترکان خانگی است که از میانه بهار امسال شاهد آن بودیم. درحقیقت می‌توان عنوان داشت که تجربه قطعی‌های زودهنگام از میانه بهار امسال، نشانگر آغاز زودتر چالش ناترازی در مقایسه با سال‌های گذشته است. طبق آخرین داده های وزارت نیرو سهم هر کدام از بخش های سهم مصرف برق در بخش صنعت به ۳۶ درصد، بخش خانگی به ۳۱/۹ درصد، بخش کشاورزی به ۱۳/۵ درصد، بخش عمومی به ۸/۹ درصد و بخش تجاری به ۸/۴ درصد می رسد. در چنین شرایطی، تداوم رشد مصرف بدون جبران شکاف ظرفیت تولید، می‌تواند تبعاتی را برای پایداری شبکه برق و تولید صنایع در پی داشته باشد؛ موضوعی که واکاوی آن نیازمند توجه به راهکارهای پایدار، حمایت هدفمند از بخش تولید و مدیریت هوشمندانه منابع است. به گزارش ایرنا، داوود آدینه، دبیرکل کانون عالی کارفرمایی دراین خصوص بیان داشته است: تعطیلی کارخانه ها
 به دلیل ناترازی انرژی در ابتدا دامن گیر تولید ملی و 
سرمایه گذاران می شود و در نهایت به معیشت کارگران آسیب وارد می کند.این فعال کارفرمایی، برنامه‌ریزی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و استفاده از نظرات نخبگان و کارشناسان بازار کار را از راهکارهای مهم پیش‌رو می داند و توضیح می دهد که عرضه راه‌حل‌های غیرکارشناسی و تسری آن به سطح اجرا، کمکی به حل مشکلات نمی‌کند و تنها به سردرگمی و رکود بازار کار منتهی می‌شود. در بررسی بیش‌تر این موضوع به گفت‌وگو با حجت الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی ‌و حجت الاسلام سید جواد حسینی کیا،
 نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

حجت الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس: 
ناترازی انرژی، عامل سوق سرمایه‌ها به بازارهای غیررسمی است
حجت الاسلام علیرضا سلیمی، نماینده مردم تهران و عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» پیرامون اثرات ناترازی برق بر صنایع و تولید بیان داشت: واقعیت امر این است که هم‌اکنون با ناترازی انرژی رو به رو می‌باشیم و این روند به تولید آسیب رسانده است؛ آسیب نخست این است که رشد سرمایه‌گذاری با چالش همراه شده است. درحقیقت می‌توان گفت که سرمایه گذاری در حوزه تولید با چالش مواجه شده و این روند خود سبب بروز تبعاتی می‌گردد. 
وی افزود: مادامی که در حوزه تولید سرمایه‌گذاری صورت نگیرد، منابع به سوی بازارهای سوداگری و دلالی هدایت خواهد شد و سوق منابع به سوی سایر بازارها، بازارهای رسمی را با چالش مواجه خواهد کرد. از سوی دیگر هجوم سرمایه‌ها به سوی بازارهای موازی همچون طلا، سکه و ارز سبب بروز‌ تورم خواهد شد و به عبارت دیگر منشأ تورم در جامعه خواهد بود. 
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: زمانی که برق صنایع تامین نشود و مجموعه‌های تولیدی کشور ناترازی انرژی بدارند، تولید با مشکل مواجه خواهد شد و کاهش تولید به خودی‌خود مارا نیازمند واردات خواهد کرد. درحقیقت ناترازی انرژی نیاز به ارز به منظور واردات را افزایش خواهد داد و این افزایش نیاز می‌تواند تراز تجاری را منفی سازد و از سوی دیگر به موجب محدودیت‌‌های موجود در زمینه تامین ارز ممکن است که بازارها نیز دچار تلاطم شود و دولت را در حوزه تامین منابع با چالش مواجه سازد. 
وی همچنین ادامه داد: وقتی که برق صنایع تامین نشود، علاوه بر‌ کاهش تولید، امنیت شغلی کارگران نیز خدشه دار خواهد شد. بنابراین قطعی برق از منظر روانی معیشت و زندگی کارگران را دچار زیان خواهد کرد و جنگ روانی برای‌شان رقم خواهد زد که بدون تردید آسیب‌زا است. 
او متذکر شد که قطعی برق و ناترازی آن در بخش تولید می‌تواند تبعاتی چون تعدیل نیرو را به همراه داشته باشد و سپس در پایان این گفت‌وگو بیان کرد: هنگامی که برق یک صنعت قطع می‌شود، سایر صنایع نیز با مشکل مواجه خواهند شد و مادامی که تولید کاهش یابد، بازارها و مقاصد بین‌المللی نیز کاهش پیدا خواهد کرد. چنانچه مشتریان خارجی نیز کاهش یابد، تامین ارز نیز کاهش پیدا خواهد کرد و این چرخه، چرخه‌ای آسیب‌رسان خواهد بود.

حجت الاسلام سید جواد حسینی کیا، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس: 
نقش صنایع بزرگ در جبران کمبود انرژی پررنگ‌تر می‌شود
حجت الاسلام سید جواد حسینی کیا، نماینده مردم سنقر و کلیایی و نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی پیرامون اثرات ناترازی برق بر صنایع و تولید به خبرنگار «رسالت» بیان داشت: اکنون ناترازی انرژی ظرفیت تولید را یک‌سوم کاهش داده است. درحقیقت می‌توان گفت ناترازی انرژی ظرفیت بزرگی از تولید را کاهش و تحت الشعاع قرار داده است. بنابراین می‌توان گفت که اگر این ناترازی‌ها استمرار یابد و به صنایع بزرگ برسد، تولیدمان ممکن است که در صحنه‌های بین‌المللی نیز دچار آسیب شوند و روند تامین ارز را نیز دچار چالش سازد. 
وی افزود: موضوع ناترازی انرژی و اثرات آن بر تولید و صنایع امری جدی است و براین اساس ضرورت دارد تا ناترازی انرژی را به حداقل میزان ممکن برسانیم. هم‌اکنون ظرفیت‌هایی به منظور جبران ناترازی انرژی وجود دارد و بخشی از این ظرفیت در گرو ساخت نیروگاه است که خوشبختانه روند اجرایی آن آغاز شده است. همچنین بخشی دیگری از ظرفیت موجود برای جبران ناترازی انرژی، انرژی‌های تجدیدپذیر و پنل‌های خورشیدی است که این مورد نیز با گام‌های بلند و اقدامات خوبی همراه گشته است. 
نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با وجود اینکه اقدامات خوبی به منظور جبران ناترازی انرژی در دستورکار قرار گرفته است اما این اقدامات کافی نیست و همچنان می‌بایست درصدد مصرف بهینه و کاهش میزان با مدیریت صحیح باشیم. درکمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی به منظور بررسی این مهم، کارگروهی به منظور واکاوی موضوعات مرتبط با رفع ناترازی انرژی راه‌اندازی شده است و در هر دوشنبه نشستی دراین خصوص برگزار می‌گردد. خوشبختانه گام‌های خوبی برداشته شده و مقرر شده تا بنگاه‌های بزرگ اقتصادی به میدان بیایند و بخشی از فرآیند تعویض در و پنجره‌ها را متولی شوند تا به صورت رایگان تعویض کنند تا انرژی بدست آمده حاصل از صرفه‌جویی، در اختیار تولیدات‌شان قرارگیرد. 
نماینده مردم سنقر و کلیایی در مجلس دوازدهم همچنین خاطرنشان کرد: در مسیر جبران ناترازی انرژی می‌بایست قاچاق سوخت و انرژی را به حداقل میزان ممکن رساند و به سمت هوشمندسازی هرچه تمام‌تر به منظور جلوگیری از سوءاستفاده از برق حرکت کرد. 
او متذکر شد که  منظور جبران ناترازی انرژی ضرورت دارد تا قوانین مطرح گذشته را نیز بررسی و در صورت نیاز اصلاح سازیم و سپس یادآور شد: بررسی و در‌صورت نیاز اصلاح شیوه الگوی مصرف نیز می‌تواند گامی اساسی برای جبران ناترازی انرژی باشد. 
او در پایان این گفت‌وگو با شرح مثال بیان کرد: متاسفانه برخی واحدها اگرچه گردشگری ثبت شده اما صنعتی می‌باشند و بنابراین نیازمند بازنگری در این فرآیند نیز می‌باشیم. اگر که مجموع اقدامات مذکور توامان با تولید و افزایش نیروگاه پیش‌برود، ناترازی انرژی می‌تواند طی دوسال آینده رفع گردد.