فخرالدین اسدی
تحلیلگر مسائل بینالملل
جلوگیری از آتشبس در نوار غزه، تبدیل به یک تاکتیک صریح و اعلامی از سوی آمریکا شده است. درحالیکه مقامات کاخ سفید به صهیونیستها اولتیماتوم دادهاند که سطح درگیریها و بمباران غزه را حدود سه هفته دیگر تا حدی کاهش دهند، اما همچنان مخالف برقراری هرگونه آتشبس در این منطقه هستند. شکست مشترک آمریکا و رژیم اشغالگر قدس در نوار غزه موضوعی نیست که کاخ سفید و سنتکام قدرت کتمان یا حتی تحریف بخشی از آن را داشته باشند. مقامات آمریکایی در روزهای نخست جنگ غزه معتقد بودند که میتوان با حمایت مطلق از نسلکشی صهیونیستها در غزه، در عرض دو هفته کار گروههای مقاومت را یکسره کرد و برای نخستین بار از سال 2007 میلادی تاکنون،«غزه منهای حماس»را تحقق بخشید.
اما اکنون بنبست غزه تبدیل به پاشنه آشیل سیاستمداران و نظامیان آمریکایی و صهیونیستی شده است.
یک بام و دوهوای آمریکاییها
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل میگوید، کشورش از نسخه کنونی قطعنامه پیشنهادی در مورد وضعیت درنوار غزه حمایت خواهد کرد.این در حالی است که به گفته منابع دیپلماتیک در آخرین نسخه پیشنهادی دیگر اشارهای به لزوم «توقف» یا «تعلیق» درگیریها در نوار غزه نشده است.
در پیشنویس اولیه قطعنامه پیشنهادی امارات عربی متحده از لزوم «توقف فوری و پایدار» درگیریها سخن گفتهشده بود.
در پیشنویس بعدی که برای جلب رضایت واشنگتن لحنی ملایمتر داشت به لزوم «تعلیق فوری» درگیریها اشارهشده بود.! این در حالی است که اساسا هرگونه راهکاری که معطوف به پایان جنگ و آتشبس فوری در نوار غزه نباشد، اساسا اصالت و ارزشی ندارد. حماس نیز در تازهترین مواضع خود به تلآویو و واشنگتن هشدار داده که بدون توقف درگیری ، اساسا امکان بحث بر سر تبادل اسرا وجود ندارد.
مانور آمریکا بر روی واژگان تفسیرپذیر
مانور آمریکا بر روی واژگان مبهم و تفسیرپذیر، یکی از اقدامات این کشور در قبال تصویب قطعنامه اخیر در جنگ غزه محسوب میشود. بنا به گزارشها در پیشنویس قطعنامهای که آمریکا حاضر به حمایت از آن شده به «تدابیر فوری در راستای دسترسی بشردوستانه و اضطراری بهصورت امن و بدون ممانعت» اشارهشده است. در بخش دیگری از این متن از لزوم «ایجاد شرایطی برای دستیابی به توقف پایدار درگیریها» سخن گفتهشده است.
آن در حالی است که این واژگان و جملات اطلاق نداشته و بهنوعی قابل تفسیر هستند! نکته تأسفبار اینکه آمریکا ، تفسیر بشردوستانه بودن یا نبودن کمکها را نیز درنهایت در اختیار رژیم اشغالگر قدس گذاشته است. آژانسهای زیرمجموعه سازمان ملل متحد همچنان نسبت به وضعیت فاجعهبار غیرنظامیان در باریکه نوار غزه هشدار میدهد، جایی که بمبارانهای هوایی، زمینی و دریایی اسرائیل تمام محلهها را ویران کرده و بر اساس آمار سازمان ملل متحد بیش از ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر (معادل ۸۵ درصد از کل جمعیت نوار غزه ) را آواره کرده است.گزارش تازهای كه نیز منتشر شد هشدار میدهد که ساکنان نوار غزه در
6 هفته آینده با خطرات جدی ناامنی غذایی و حتی قحطی مواجه خواهند شد.بااینحال آمریکا تلاش دارد به هر نحو ممکن، مانع از کمک به ساکنان غزه و آتشبس شود. این گزارش پیشبینی میکند که وضعیت حدود نیمی از جمعیت این منطقه تا روز هفتم فوریه به مرحله «اورژانسی» خواهد رسید که شامل سوءتغذیه بسیار حاد و مرگومیر بیشازحد است.بر اساس این گزارش «دستکم یک خانوار از هر چهار خانواده» یا معادل بیش از نیم میلیون نفر نیز وارد «مرحله ۵ گرسنگی» یعنی شرایط فاجعهبار خواهند شد.
ژست بشردوستانه آمریکاییها!
در چنین شرایطی کامالا هریس ،معاون رئیسجمهور آمریکا این روزها ژست بشردوستانهای درخصوص جنگ غزه گرفته و از ابراز تأسف خود بابت کشتار غیرنظامیان سخن به میان آورده است! این مواضع هریس در حالی صورت میگیرد که بهصورت همزمان، لیندا گرینفیلد ،سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد به کشورهای عضو شورای امنیت ( چه اعضای دائمی و چه غیردائمی) هشدار داده است که کاخ سفید هرگونه قطعنامهای را که متضمن برقراری آتشبس دائمی یا حتی موقت در غزه باشد را وتو خواهد کرد. به عبارت بهتر، میان مواضع اعلامی هریس و گرینفیلد نوعی تعارض آشکار وجود دارد که قطعا تصادفی نیست.
در این خصوص دو نکته اساسی وجود دارد که لازم است موردتوجه قرار گیرد:نخست اینکه طبق مستندات و اطلاعات موجود، مقامات آمریکایی به تلآویو تعهد دادهاند که زمینه و فرامتن لازم را جهت استمرار جنایات و نسلکشی ارتش رژیم اشغالگر قدس در غزه و خان یونس فراهم آورند. وتوی قطعنامه قبلی شورای امنیت سازمان ملل متحد (که باهدف ایجاد آتشبس در غزه تهیهشده بود) و فراتر از آن، تصریح بر حذف کلمات وقفه بشردوستانه یا آتشبس در قطعنامه جدید شورای امنیت ، جملگی نشاندهنده اراده آمریکا مبنی بر تشدید حملات علیه فلسطینیان بوده و ژست کامالا هریس، صرفا تاکتیکی برای فرار از انتقادات جاری در خصوص جنایات مشترک واشنگتن و تلآویو در نوار غزه محسوب میشود.
تناقضات هدفمند در سیاست خارجی آمریکا
نکته دوم اینکه آمریکاییها همواره از خلق پارادوکسها و تناقضات رفتاری و گفتاری هوشمندانه و هدفمند در حوزه سیاست خارجی خود استقبال کردهاند اما در بسیاری از موارد، قدرت هدایت این بازی را ازدستدادهاند! نباید فراموش کرد که دوگانه سازی و خلق تناقضات هدفمند در حوزه سیاست خارجی یک کشور، میتواند از منظر ضعف یا قوت صورت گیرد. قطعا در برهه حساس و سرنوشتساز کنونی یعنی دوران جنگ غزه، واشنگتن از منظر قدرت این دوگانه سازی را صورت نمیدهد! در شرایطی که برخلاف پیشبینیهای اولیه آمریکا و رژیم صهیونیستی، نابودی حماس اتفاق نیافته و بخش اعظم شبکههای تونلی حماس نیز هنوز ناشناخته و کشف نشده باقیمانده است، کاخ سفید قدرت مدیریت جنگ غزه را بهمانند صهیونیستها ازدستداده است. در این میان، فرسایشی شدن جنگ منجر به بروز خشم افکار عمومی جهان و حتی آمریکا از بایدن و کاخ سفید شده است. نظرسنجیهای عمومی و ایالتی صورت گرفته در آمریکا بهوضوح نشاندهنده مخالفت صریح افکار عمومی این کشور با نحوه مدیریت جنگ غزه میباشد.
در چنین شرایطی بخشی از تناقضگوییهای صورت گرفته از سوی مقامات آمریکایی، باهدف تلطیف فضا و جلوگیری از طغیان بیشتر افکار عمومی علیه کاخ سفید ، پنتاگون و سنتکام صورت میگیرد؛اما به نظر میرسد این بار نیز آمریکاییها دچار خبط محاسباتی و راهبردی پرهزینه و بزرگی شدهاند! واشنگتن بهزودی هزینه هنگفت و کمرشکن شکست در جنگ غزه را به همراه رژیم اشغالگر و کودک کش صهیونیستی پرداخت خواهد کرد....