تشدید جنگ اقتصادی اروپا و چین

طی روزهای اخیر، شاهد تشدید بحران در روابط اقتصادی چین و اتحادیه اروپا می‌باشیم که برخی تحلیلگران، آن را پیش‌درآمدی بر ورود طرفین به جنگ اقتصادی می‌دانند.به نظر می‌رسد آلمان به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین قدرت‌های اقتصادی منطقه یورو و اتحادیه اروپا، نقش پیشرو و محرک را در این معادله برعهده‌گرفته است. اخیرا آلمان به دلایل امنیت ملی، واگذاری یکی از شعبه‌های فولکس‌واگن را به چین متوقف کرد؛ اقدامی که ضربه‌ای جدید به روابط پرتنش این کشور با بزرگ‌ترین شریک تجاری‌اش محسوب می‌شود.
گروه «MAN Energy Solutions» که از گروه‌های زیرمجموعه فولکس‌واگن محسوب می‌شود، پیش‌ازاین در ژوئن ۲۰۲۳ اعلام کرده بود که قصد دارد تجارت توربین‌های گازی خود را، به یک شرکت دولتی چینی واگذار کند.بااین‌وجود بررسی‌های دولت آلمان، نگرانی‌هایی را دراین‌باره ایجاد کرده که چین از این توربین‌های گازی برای تأمین انرژی کشتی‌های جنگی استفاده کند.بااین‌حال، چینی‌ها چنین ادعایی را نپذیرفته و آن را در راستای استراتژی چین هراسی شرکای اروپایی کاخ سفید مورد ارزیابی و تحلیل قرار می‌دهد. 
بر اساس آمارهای دولت آلمان، برلین و پکن سال گذشته میلادی کالاهایی به ارزش ۲۵۵ میلیارد یورو مبادله کردند. بااین‌وجود روابط دو کشور در سال‌های اخیر بارها دچار تنش شده است زیرا آلمان تلاش دارد از تولیدکنندگان محلی محافظت کند و وابستگی خود را به چین کاهش دهد.در نوامبر ۲۰۲۲ میلادی نیز آلمان فروش یکی از کارخانه‌های نیمه‌هادی خود را به یک شرکت فناوری متعلق به چین، بار دیگر به دلیل نگرانی‌های امنیتی مسدود کرد.سخنگوی وزارت خارجه چین روز پنج‌شنبه گفت: «چین با سیاسی شدن همکاری‌های تجاری عادی مخالف است. ما امیدواریم که آلمان محیط تجاری منصفانه، عادلانه و بدون تبعیض را برای شرکت‌های سراسر جهان ازجمله شرکت‌های چینی فراهم کند.»
تصمیم برای جلوگیری از انجام این معامله، تنها چند هفته پس‌ازآن گرفته شد که اتحادیه اروپا تعرفه‌ خودروهای الکتریکی واردشده از چین را افزایش داد؛ اقدامی که منجر به ایجاد اختلاف تجاری جدید با پکن شد.تعرفه‌های جدید این اتحادیه که می‌تواند تا ۳۸ درصد به هزینه واردات خودروی الکتریکی از چین اضافه کند، از روز جمعه برای یک دوره چهارماهه اعمال خواهد شد. پس‌ازآن، اتحادیه اروپا باید تا نوامبر تصمیم بگیرد که آیا این تعرفه‌ها را برای یک دوره پنج‌ساله تمدید کند یا خیر.پیش از آن، چین نیز تحقیقاتی را درباره قیمت گوشت اتحادیه اروپا آغاز کرده بود. کمیسیون اروپا در بیانیه‌ای اعلام کرد که مذاکرات به‌منظور حل‌وفصل مناقشات با دولت چین، در هفته‌های اخیر تشدید شده است.
فولکس‌واگن، بزرگ‌ترین خودروساز اروپا نیز به تصمیم جدید اتحادیه اروپا درباره افزایش تعرفه‌های خودروهای الکتریکی چینی واکنش نشان داد و تکرار کرد که زمان‌ اتخاذ این تصمیم اتحادیه اروپا با توجه به «تقاضای ضعیف فعلی برای خودروهای برقی» در آلمان و در منطقه، مضر است.