رئيس ستاد مشترک نیروهای مسلح اوکراین از ادامه پیشروی نیروهای این کشور در منطقه «کورسک» در قلمروی روسیه خبر داد. از سوی دیگر، مسکو مشارکت آمریکا در حمله در تهاجم و پیشروی اوکراین در خاک روسیه را «واقعیت آشکار» عنوان کرد.اگر این روایتگری را بپذیریم، به این معناست که جنگ روسیه و اوکراین علیه یکدیگر به نقاط حساس، کانونی و تعیینکننده نزدیک میشود. درست همزمان با این تحولات میدانی ، زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین مدعی شده که قصد دارد طرح صلح با روسیه را به جوبایدن، رئیسجمهور آمریکا ارائه کند. کلیت این موضعگیری، بیانگر نیاز راهبردی کی یف به واشنگتن در هر دو معادله جنگ و صلح است! به عبارت بهتر، همانگونه که بارها تأکید شده دولت و ارتش اوکراین متغیرهایی مستقل در این معادله محسوب نمیشوند و تنظیم استراتژیهای نبرد و تاکتیکهای آن، در آنسوی آتلانتیک صورت میگیرد.
در اینجا ادعای روسیه در خصوص سکانداری جنگ اوکراین توسط آمریکا و حضور مستقیم واشنگتن و برخی اعضای کلیدی ناتو در این آوردگاه، بیشازپیش اثبات میشود. اکنون میدان جنگ اوکراین شدیدا پیچیده شده است:بر اساس آنچه مقامات اوکراینی ادعا میکنند در حمله به منطقه کورسک تاکنون حدود سه هفته طول کشیده است، ۱۰۰ شهرک به تصرف در آمده و از سوی دیگر، نیروهای روسی در حال مواجهه با اوکراینیها در کورسک و محاصره تدریجی کامل آنها هستند.
مقامات اوکراینی تصور میکردند یکی از آثار عملیات کورسک منحرف کردن نیروهای روسیه از مناطق دیگر و بهویژه «پوکروفسک» و «کواخوف»خواهد بود، اما عملا چنین اتفاقی رخ نداده است! به عبارت بهتر، مسکو رو به ایجاد«تقارن»در خاک اوکراین از طریق پیشروی در دونباس شرقی روی آورده است.
در این میان، حضور پررنگ فرامتنی و میدانی آمریکا در عملیات کورسک، مولد بحرانهای تازهای در مناسبات مسکو-واشنگتن خواهد بود. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه تأکید کرده است که مشارکت ایالاتمتحده در تهاجم کنونی اوکراین به منطقه کورسک در غرب روسیه نه یک اتهام که «واقعیتی آشکار» است. چنین اقداماتی میتواند عواقب جدی ازلحاظ واکنش روسیه برای آمریکا در پی داشته باشد .صورتمسئله محرز است:نیروهای اوکراینی در حمله به کورسک از تسلیحات غربی ازجمله تانکهای بریتانیایی و سامانه راکتی آمریکایی استفاده کردهاند. کییف اثرگذاری موشکهای آمریکایی «هایمارس» در این حملات را تأيید کرده است. مشارکت لندن و واشنگتن در جنگ اطلاعاتی در کورسک نیز عیان است.جایی که این دو عضو اصلی پیمان آتلانتیک شمالی در روزهای پس از آغاز حملات اوکراین به منطقه کورسک تصاویر ماهوارهای و دیگر اطلاعات مرتبط با این منطقه را در اختیار کییف قراردادند.
بااینحال، به نظر میرسد کنشگری اوکراین در کورسک با توجه به واکنش غیرقابلپیشبینی روسیه، به نتایج مدنظر کی یف در این مناقشه ختم نشود. در چنین شرایطی اوکراین میدان مذاکرات احتمالی آتشبس را نیز متأثر ازآنچه در دونباس شرقی میگذرد، خواهد باخت. موضوعی که حتی برخی استراتژیستهای آمریکایی و اروپایی در خصوص تحقق آن هشدار دادهاند.