منابع خبری از سفر رئیس مرحله انتقالی سوریه به عربستان خبر میدهند. منابع مذکور به العربیه گفتند که محمد الجولانی، رئیس مرحله انتقالی سوریه به عربستان رفته است.به عبارتی گویاتر، عربستان نخستین مقصد سفر الجولانی پس از انتخاب بهعنوان رئیس مرحله انتقالی سوریه است. این سفر در حالی صورت میگیرد که یک هفته پیشتر نیز فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی در نخستین سفر خود به دمشق پس از سقوط بشار اسد، در یک نشست خبری با همتای سوری خود اعلام کرد که ریاض در تلاش است تا به مقامات جدید سوریه برای رفع تحریمهای بینالمللی کمک کند. پیش از آن نیز در اولین سفر خارجی «اسعد الشیبانی» وزیر خارجه و «مرهف ابوقصره» وزیر دفاع حاکمان جدید سوریه در رأس هیئتی وارد ریاض پایتخت عربستان سعودی شده بودند.
با توجه به رفتوآمدهای صورت گرفته میتوان دریافت که هرچند خواستگاه و حامی اصلی جولانی و تحریرالشام کشورهایی همچون ترکیه و قطر هستند اما او سعی دارد تا نقشی محوری برای عربستان به نمایش گذارد. با توجه به این فرآیند سفر جولانی به عربستان میتواند با چند هدف صورت گیرد:نخست آنکه سعودی نیز مانند بسیاری از کشورهای عربی نگران ماهیت اخوانی و اندیشههای سیاسی تحریرالشام است هرچند که سران این جریان با تغییر لباس و تبلیغات بسیار برانند تا ماهیت اندیشهای خود را تعدیلشده نشان دهند. با توجه به نیاز حاکمان جدید دمشق به حمایتهای سعودی میتوان گفت که قرار گرفتن عربستان به عنوان اولین مقصد سفر جولانی گامی برای اعتمادسازی و رفع نگرانیهای اندیشهای عربستان باشد.
دوم آنکه جولانی میداند که برای ادامه حکومت بر سوریه و حفظ تاج و تختش، نیاز به حمایتهای سیاسی و مالی کشورهای عربی دارد. عربستان در کنار حمایتهای مستقیم میتواند عاملی مهم در رویکرد سایر کشورهای عربی و حتی اسلامی به دمشق باشد لذا جلب حمایتهای مالی و سیاسی از ریاض از اولویتهای جولانی است.
سوم آنکه چنانکه مقامات دمشق بارها تأکید کردهاند رفع تحریمهای وضعشده علیه سوریه از مهمترین خواستههای آنهاست به ویژه آنکه شرایط نابسامان امنیتی و نیز نداشتن مشروعیت مردمی شرایط را برای آنها دشوار ساخته است. از عوامل مهم سقوط نظام اسد، مسئله تحریمها و مشکلات اقتصادی بوده که میتواند پاشنه آشیل دولتمردان کنونی دمشق نیز گردد. بر این اساس اولویت رایزنیها و تحرکات تبلیغاتی و دیپلماتیک دمشق را رفع تحریمهای غرب تشکیل میدهد. اولویتبخشی به دیدار با مقامات اروپایی، نمایش چهرهای تعدیلشده از تحریرالشام درحالیکه همچنان در لیست گروههای تروریستی غرب قرار دارد با برداشتن دستار سر و پوشیدن کت و شلوار، دیدارهای تبلیغاتی جولانی با زنان و اعلام برخی احکام انتساب زنان به سمتهای اداری و... از ابعاد این تحرکات است. با توجه به ارتباط گسترده عربستان با کشورهای غربی میتوان گفت که از اهداف جولانی در سفر به ریاض را برخورداری از ظرفیتهای عربستان برای ارتباط با غرب میباشد.
نکته قابلتوجه آن است که جولانی در حالی مدعی است که به دنبال ساختن زیرساختها و بازسازی ویرانههای سوریه است که سکوت او در برابر نابودی زیرساختها توسط رژیم صهیونیستی و نیز تسلط آمریکا بر منابع نفتی سوریه ابهامات بسیاری در صداقت این ادعا ایجاد کرده است. سفر جولانی به ریاض نه رویکردی اعتمادی و تعاملی بلکه در راستای اهداف کوتاه مدتی است که هر کدام از طرفین به دنبال آن میباشند و الا در عمل تفاوتهای دیدگاهی و به ویژه ساختار فکری حاکم بر تحریرالشام و نزدیکی آن به قطر و ترکیه مانع از تبدیل این مناسبات به همگرایی راهبردی خواهد شد.