سقوط آزاد در والاستریت همچنان ادامه دارد. برخلاف برخی پیشبینیها که نشاندهنده ثبات بازار در هفته جدید فعالیت بازار سرمایه آمریکا بود، شاخصهای معاملات آتی معاملات آتی بازار بورس آمریکا که یک شنبهشب( بهوقت این کشور) منتشر شد،از استمرار این روند سلبی خبر میدهد.صورتمسئله گویاست:برخلاف گفتاردرمانی ترامپ و مقامات وزارت دارایی و خزانهداری آمریکا، سقوط والاستریت در پی تعرفههای ترامپ ادامه دارد و ضربه واردشده به اقتصاد آمریکا ۶ هزار میلیارد دلار افت ارزش بازار در هفته گذشته ختم نخواهد شد.پیشبینی میشود طی هفته کاری جاری، این افت ارزش به حدود 10 هزار میلیارد دلار برسد که در نوع خود بیسابقه است.
تأثیر متقابل بر بازار سرمایه اروپا
پیوستگی معادلات اقتصادی آمریکا و اروپا سبب شده تا افت تصاعدی ارزش سهام در والاستریت، به کشورهای اروپایی نیز تسری پیدا کند. بورسهای آسیایی و اروپایی نیز دادوستدهای خود را با ادامه نزول شاخصها آغاز کردند.شاخص بورس آلمان (داکس) روز دوشنبه تا ۵/۴۷ درصد کاهش یافت و افت شاخص بورس فرانسه هم به ۵/۸۱ درصد رسید.اما نکته مهمتر، معطوف به افت سهام شرکتهای برتر( با سرمایه زیاد) در بازارهای اروپاست. شاخص ۵۰ شرکت برتر بورسهای اروپایی نیز به افت ۵/۷۵ درصدی تن داد. شاخص بورس ژاپن هم شاهد نزول ۷/۸۳ درصدی بود و شاخص بورس شانگهای هم ۷ درصد دیگر افت کرد .
سؤال اصلی اینجاست که میزان تابآوری والاستریت در برابر سیاستهای تعرفهای ترامپ تا چه اندازهای خواهد بود؟ در این خصوص دو مؤلفه مهم وجود دارد که نمیتوان از آن غافل شد: نخست اینکه ترامپ تا چه اندازهای بر اطلاق و تثبیت سیاستهای تجاری-تعرفه ای خود اصرار خواهد کرد؟ به عبارت بهتر، بسیاری از تحلیلگران بازار سرمایه در آمریکا، اروپا و آسیا به دنبال پاسخ به این سؤال مهم هستند که آیا ترامپ در سیاستهای تعرفهای خود بازنگری خواهد کرد یا آنها را تبدیل به پررنگترین خط قرمز اقتصادی و اعتباری خود در طول روزها، هفتهها و ماههای آتی مینماید! حداقل تاکنون هیچگونه نشانهای مبنی بر عقبنشینی ترامپ از سیاستهای تعرفهای خود در تقابل با تجارت جهانی وجود ندارد. حتی ترامپ درخواست کشورهای متحد خود در خصوص استثنا قائل شدن برای آنها یا حداقل تقلیل میزان تعرفههای وضعشده از سوی دولت آمریکا را نپذیرفته و قویا با آنها مخالفت کرده است.
اما گزینه و مؤلفه دوم، معطوف به واکنشهای پرهزینه ایست که میتواند ترامپ را وادار به عقبنشینی یا بازنگری در سیاستهای تعرفهای خود کند. اگرچه رئیسجمهور آمریکا اعتراضات اخیر در 50 ایالت این کشور را معلول سازماندهی و تحریک دموکراتها میداند، اما بر همگان مسجل است که بخش زیادی از معترضین را طرفداران حزب جمهوریخواه و رای دهندگان مستقل تشکیل میدهند:افرادی که تصور اعمال سیاستهای تعرفهای ترامپ به این "سرعت" و"گستردگی"را نمیکردند. استمرار روند کنونی در والاستریت، منجر به از بین رفتن خوشبینی برخی اطرافیان ترامپ در خصوص موفقیت سیاستهای تعرفهای وی شده است. او ( ترامپ) اکنون قدرت عقبنشینی از تصمیم جنجالی خود و همچنین قدرت مهار آثار و تبعات کاهش تابآوری والاستریت را بهصورت همزمان ازدستداده و قدرت خلق گزینه سومی را نیز در این معادله ندارد. در چنین شرایطی رئیسجمهور آمریکا از اعمال تعرفهها، بهمثابه یک "استراتژی اقتصادی"یادکرده که امکان هیچگونه تغییری در آن وجود ندارد. حتی ترامپ تغییر در این سیاست را ( ولو بهصورت مشروط) نپذیرفته است. اخیرا رئیسجمهوری آمریکا در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» نوشت: «ما با چین، اتحادیه اروپا و بسیاری کشورهای دیگر با کسری مالی عظیمی روبه رو هستیم. تنها راه درمان این مشکل، اعمال تعرفههاست؛ تعرفههایی که اکنون دهها میلیارد دلار به ایالاتمتحده آمریکا وارد میکنند. این تعرفهها از قبل اجرایی شدهاند و صحنهای زیبا برای تماشا هستند.»