اهمیت توسعه متوازن در مدیریت صنایع پتروشیمی

مصطفی متدین 
مدیر عامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی 

«توسعه متوازن»، یکی از مولفه های اساسی در عرصه حکمرانی کشور محسوب می شود. این مولفه، در اسناد بالادستی و کاربردی بارها مورد توجه و تصدیق قرار گرفته است. بدون شک یکی از عرصه هایی که «توسعه متوازن»در آن باید تحقق تام و کامل پیدا کند، «مدیریت صنایع پتروشیمی» است.در تشریح جایگاه «توسعه متوازن»در عرصه «مدیریت صنایع پتروشیمی» نکات و مولفه هایی
 وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار داد :
نخست اینکه توسعه و رشد متوازن در نظریات اقتصادی کلاسیک، تعریف مشخصی دارد. بر این اساس  دولتها در تعدادی از صنایع به صورت همزمان و مرتبط، سرمایه گذاری هایی را صورت می دهند
 که هدف از آن، جلوگیری از رشد نامتعادل صنایع و فربه شدن یکی از آنها در مقابل ضعف و توسعه نیافتگی یکی دیگر از آنها باشد. این اقدام منتج به افزایش بهره وری در عرصه صنعت و تجارت، ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری بخش خصوصی و گسترش بازارهای مربوطه خواهد شد.گسترش و تعادل بین حوزه ها و زیر شاخه های گوناگون صنعت ضرورت دارد. در این موازنه، ارتقای هر یک از بخشها مترادف با ارتقای بخش های دیگر و در تقویت  شاخصه های رشد اقتصادی کشور ( در عرصه صنایع) خواهد بود. 
نکته دوم، مربوط به جایگاه «توسعه متوازن» در عرصه مدیریت صنایع پتروشیمی محسوب می شود. دغدغه اصلی در این خصوص، تحلیل هر یک از مولفه های اساسی دخیل در صنعت پتروشیمی در فرامتن «توسعه متوازن»می باشد. «توان فنی»،«دانش»،«مشارکت و هم افزایی»،«تجربه» و«عمل گرایی» از جمله مولفه های مهم در عرصه مدیریت صنایع پتروشیمی محسوب می شود. بدیهی است که هر یک از این موارد باید در بطن و فرامتنی  تحت عنوان توسعه متوازن و متعادل صنعتی به گردش در آمده و ارتباط زنجیره وار آنها با یکدیگر نیز در همین راستا تعریف و تبیین گردد. شناخت دقیق اجزا و ارکان دخیل در عرصه  مدیریت صنعتی و انطباق آنها با الگوی توسعه متوازن صنعتی ، مهم ترین وظیفه و مسئولیت مدیران ما در این برهه  حساس محسوب می شود. 
نکته سوم اینکه توسعه متوازن صنایع  پتروشیمی ( زیرشاخه ها و متعلقات این صنایع پویا و خلاق) ، سهم به سزایی در تسریع روند رشد اقتصادی کشور و متعاقبا، شکل گیری الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت خواهد داشت. یکی از اصلی ترین دغدغه های ما در عرصه مدیریت صنایع پتروشیمی، حرکت خلاقانه و مبتکرانه  حول یک مدار و الگوی معین است. در این صورت، شاهد تجمیع ظرفیت های موجود و مطلوب، در مسیر تحقق اهداف نهایی و عملیاتی در عرصه صنعت و تجارت خواهیم بود.  هدفی که در مسیر رسیدن به آن  نباید از هیچ عزم و کوششی دریغ ورزید.