حجت‌الاسلام پورمحمدی:
فلسطین، داستان سلطه بر انسان معاصر است

دومین همایش بزرگداشت روز «تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی» به منظور تبیین پیامدهای تاریخ و تاریخ نگاری در سرنوشت مردم با حضور چهره‌های پژوهشی تاریخ انقلاب و پژوهشگران حوزه تاریخ به میزبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
به گزارش مهر، سید جواد حسینی، معاون مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی در ابتدای این نشست با آسیب شناسی حضور جوانان در تاریخ نگاری انقلاب اسلامی گفت: آسیب اول متوجه نهادهایی مانند دانشگاه و مراکز اسنادی است که متکفل امر تاریخ در جمهوری اسلامی هستند؛ این نهادها به دلیل عدم استعدادیابی دانشجویان در رشته‌های تاریخ جامعه شناسی سیاسی و حوزه علوم سیاسی، جوانان علاقه مند و هدفمند در حوزه تاریخ نگاری را جذب نمی‌کنند. دلیل این امر هم عدم تمایل در انتشار اسنادی است که لازمه آگاهی بخشی برای مخاطبان جوان و امروز جمهوری اسلامی است. وی عدم وجود نظام نامه مدون انتشار اسناد در جمهوری اسلامی را یکی دیگر از آسیب‌های حضور جوانان در حوزه تاریخ نگاری انقلاب اسلامی دانست و گفت: این امر نیازمند این است که مراکز مختلف حقوقی از جمله مجلس شورای اسلامی متکفل این کار شده و مشخص کند که اساسا جمهوری اسلامی ناظر به چه تاریخی و با گذشت چه ایامی و با در نظر گرفتن چه چارچوب‌هایی و چه تاریخی باید اسناد تاریخی و ملی را منتشر کند. حسینی سومین آسیب این حوزه را غلبه تفکر امنیتی و نادیده گرفتن سایر ابعاد تحلیلی در تاریخ که منجر به نگاه بسته نسبت به انتشار تاریخ برای مخاطبان امروز جمهوری اسلامی، می‌شود، دانست. حسینی در بخش دیگری با اشاره به آسیب‌های ناظر به پژوهشگران تاریخی، افزود: آسیب اول این است که پژوهشگران جوان ما مبانی اعتقادی حضرت امام و حضرت آقا را درست ادراک نکردند. امام و رهبری نقش آفرین بزرگ در تاریخ معاصر ایران و در تاریخ جمهوری اسلامی هستند و طبعا افرادی که می‌خواهند در تاریخ جمهوری اسلامی قلم بزنند باید مبانی اعتقادی این دو شخصیت را به درستی درک کنند. این پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: مسئله دوم غلبه قلم ژورنالیستی بر قلم تاریخی و علمی است؛ که ذائقه تاریخ نگاران علاقه بسیاری بر نوشتن متن‌های ژورنالیستی تاریخی دارد. متن‌های ژورنالیستی در وهله اول جذاب هستند اما در طول زمان ماندگار نیستند. سید جواد حسینی یکی دیگر از آسیب‌های در تاریخ نگاری جوان عدم مطالعه و انباشت در حقیقت تاریخی یا به عبارت دیگر استمرار آموزش تاریخی دانست و گفت: تاریخ نگاران جوان ما فضای آکادمیک تاریخ نگاری و تاریخ نویسی را درک نکرده و از دیگر رشته‌ها وارد فضای تاریخ نویسی می‌شوند که این امر در محتوای تاریخ نگاری اثر می‌گذارد. وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود آسیب‌های ناظر به رویکرد رسانه‌ای در فضای تاریخ نگاران جوان را مورد بررسی قرار داد و گفت: آسیب اول رسانه هراسی بین مسئولان مراکز اسنادی است که نگاهی باز و افتتاحی و انفتاحی به این موضوع ندارند.
 سکوت تاریخی آسیب تاریخ نگاران جوان است
حسینی سکوت در موضوعات تاریخی را از دیگر آسیب‌ها دانست و گفت: بسیاری از پژوهشگران تاریخی گمان می‌کنند اگر در مسئله تاریخی سکوت کنند این مسئله تاریخی از بین رفته یا فراموش می‌شود. در صورتی که با توجه به قدرت و قوت رسانه، مسائل تاریخی نه تنها از بین نمی‌رود بلکه با با اشکال مختلف در جامعه بروز و ظهور پیدا می‌کند. لذا لازم است درهای اسنادی باز شده و پژوهشگران جوان جذب و آموزش های لازم را در این حوزه ببینید. وی در پایان توجه به تاریخ تحلیلی در کنار تاریخ و خاطرات شفاهی را راهکاری برای تقویت تاریخ نگاران جوان دانست و گفت: در این مسیر باید پژوهشگرانی که نگاه جریان شناسی به انقلاب اسلامی دارند تربیت و پرورش داده شوند. حسینی از تاریخ نگاران نسل اول انقلاب خواست به تاریخ نگاران جوان اعتماد کرده و آنها را تربیت کنند و عیوب آنها را اصلاح کنند.
 تاریخ نگاری امروز ساحت مردانه است
حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی در خصوص مظلومیت مردم فلسطین گفت: داستان فلسطین داستان سلطه ظالمان بر فرهنگ و اقتصاد و سرنوشت انسان معاصر است. دردناک‌ترین سرنوشت بشر مدرن، داستان فلسطین است. حادثه فلسطین در اوج تمدن و مدرنیته، ولی در دردناک‌ترین حادثه انسانی در تاریخ نه تنها در تاریخ معاصر بلکه در گذشته‌ها و حمایت‌های امروزی و تلاش‌های دیروزی ایجاب می‌کند که شما، ما، حادثه‌نگاران و تاریخ‌نویسان به خوبی ببینیم، بشناسیم، روایت کنیم، گزارش کنیم نابکاری‌هایی را که واژگونه در تاریخ روایت می‌شود.
حجت‌الاسلام پورمحمدی افزود: بشر امروز در اوج تمدن خودش جنایت را پشت جنایت خلق می‌کند. همه را هم در جهت رفاه و برخورداری انسان‌ها گزارش می‌کند. زشتی‌هایی که در این گستره وجود دارد را هر روز می‌بینیم. سیاستمداران برجسته و به اصطلاح مدعیان امروز چگونه از گذشته تا امروز با این مسئله برخورد می‌کنند. جا دارد در هر محفل و هر گزاره و گزارشی ما به این نکاتی که قله‌ها و نقطه‌های عطف تاریخ است، توجه بیشتری داشته باشیم.