تولید نفت ایران به3/2 میلیون بشکه در روز رسید
تحقق جهش تولید در صنعت نفت
گروه اقتصادی
اداره اطلاعات انرژی آمریکا در جدیدترین گزارش خود از تولید روزانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام ایران در دومین ماه سال جاری میلادی خبر داده است. تولید نفت ایران در نوامبر ۲۰۲۳ برای نخستین بار از زمان خروج آمریکا از برجام به بالای ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسید و در فوریه ۲۰۲۴ برای چهارمین ماه متوالی این رکورد حفظشده است. ایران در نخستین ماه سال جاری میلادی نیز ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود. بر اساس این گزارش ایران در دولت سیزدهم با افزایش تولید نفت توانسته است جایگاه ازدسترفته خود در میان تولیدکنندگان بزرگ اوپک را پله به پله پس بگیرد. ایران درحالیکه در دولت قبل با افت پیدرپی تولید نفت خود به جایگاه پنجم اوپک سقوط کرده بود در فوریه امسال سومین تولیدکننده بزرگ اوپک بوده است.
عربستان با تولید ۹ میلیون بشکهای و عراق با تولید ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز به ترتیب رتبههای اول و دوم اوپک را داشتهاند. امارات در فوریه امسال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه نفت تولید کرده و بعد از ایران در جایگاه چهارم قرارگرفته است. کل تولید اوپک در فوریه امسال نسبت به ماه قبل ۱۷۰ هزار بشکه افزایشیافته و به ۲۶ میلیون و ۴۷۰ هزار بشکه در روز رسیده است. کارشناسان و فعالان حوزه انرژی براین باورند که سرمایهگذاری در پروژههای کلیدی که یکی از مهمترین اولویتها برای صنعت نفت در دولت سیزدهم بوده است، اینک عملیاتی شده و جایگاه نفت ایران باری دیگر ارتقا یافته است.
پیشتر جواد اوجی، وزیرنفت بابیان اینکه در هیچ دورهای رئیسجمهور تا این اندازه از صنعت نفت پشتیبانی نکرده و به آن بها نداده است، عنوان داشت که سرمایهگذاریها در حفظ و نگهداشت تولید، رشد تولید نفت و گاز، افزایش تولید از میدانهای مشترک، جمعآوری گازهای مشعل، ذخیرهسازی گاز طبیعی، توسعه اکتشاف میدانهای نفتی و گازی جدید، افزایش ظرفیتهای پالایشی نفت و فرآوردههای نفتی، احداث پالایشگاهها، کیفیسازی فرآوردههای نفتی در پالایشگاههای موجود، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و افزایش فرآورش گاز در پالایشگاههای گازی از موارد کلیدی و پروژههای سرمایهگذاری صنعت نفت در دولت سیزدهم بوده است. به گفته وی؛ در میدانهای مشترک نفت و گاز ۶ قرارداد امضاشده است که بیشتر مربوط به میدانهای مشترک غرب کارون مانند آزادگان، یاران و ...
میشود و ارزش این قراردادها ۱۴/۵ میلیارد دلار است. فعالان این حوزه میگویند که امضای ۶ قرارداد برای توسعه میدانهای مشترک نفت و گاز یکی ازمهمترین راهکارهای استمرار تولید و بیاثرسازی هرچهتمامتر تحریمهاست که میتواند نویدبخش توسعه روزافزون صادرات نفت ایران و کسب سهم بزرگی از بازارنفت جهانی باشد. در بررسی بیشتر این موضوع به گفتوگو با محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک و کارشناس انرژی پرداختیم که در ادامه میخوانید.
محمدعلی خطیبی، کارشناس انرژی:
صادرات نفت شرایط خوبی دارد و به جایگاه گذشته خود دست پیدا خواهیم کرد
محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک و کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح تولید روزانه
۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام ایران در دومین ماه سال جاری میلادی پرداخت و دراینباره اظهارکرد: به طورحتم این روند در کسب جایگاه ازدسترفته خود در میان تولیدکنندگان بزرگ اوپک، توسعه اقتصاد انرژی و خنثیسازی تحریمها اثرگذار خواهد بود. خوشبختانه دولت سیزدهم در بخش صادرات نفت توفیقهای بسیار بزرگی داشته است و به دستاوردهای خوبی دستیافته است. در دولت گذشته صادرات نفت میزان بسیار کمی داشت و به همین خاطر نیز دشمنان میکوشیدند تا اهداف تحریمی خود را عملیاتی کنند و ایران را از بازار نفت حذف کنند.
وی با اشاره به برنامهریزیهای مثمرثمر دولت سیزدهم در جهت رونق صادرات نفت ایران و افزایش تولید افزود: تولید بسیار پایین نفت در دولت گذشته بسیار نگرانکننده بود و خوشبختانه با اهتمام دولت سیزدهم صادرات نفت کشور به میزان قابلتوجهی رسید.
خطیبی با اشاره به حضور ایران در بازار نفت بینالمللی تصریح کرد: تقویت تولید نفت ایران، اقدامی قابلتوجه است و موجب شد تا از بازار نفت نهتنها خارج نشویم بلکه به میزان صادرات قابلتوجهی نیز دست پیدا کنیم.
نماینده سابق ایران در اوپک با تأکید بر لزوم استمرار مؤلفههای رونق تولید نفت همچنین خاطرنشان کرد: علیرغم افزایش تولید اما میزان صادراتیمان به دوران پیش از تحریم نرسیده است. در دوران پیش از اعمال تحریمها، تولید نفت حدود ۳/۶ الی ۳/۸ میلیون بشکه در روز بود. اینک تولید نفت ایران به ۳/۲ میلیون بشکه در روز رسیده است و این خود مبرهن میسازد که از میزان تولید ادوارگذشته همچنان فاصلهداریم.
کارشناس انرژی درباره چگونگی کسب جایگاه گذشته ایران در بازارهای جهانی نفت متذکر شد: اگر فاصله تولید حال حاضر با میزان تولید نفت در زمان پیش از اعمال تحریمها کاهش یابد، اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد و جایگاه گذشته خود را کسب خواهیم کرد.
وی با تأکید بر دشواریهای تولید نفت یادآور شد: تولید نفت برخلاف تصور همگان اتفاق سادهای نیست و پیچیدگیهای خاصی دارد و مبرهن شدن نتایج آن نیز نیازمند زمان خواهد بود.
خطیبی در پایان این گفتوگو بابیان اینکه در تولید نفت اقدامات بسیاری باید در دستورکار قرار گیرد و تولید یکشبه ممکن نخواهد بود، اظهارکرد: افزایش تولید درحالحاضر بیانگر آن است که روند استمرار تولید و تقویت تولید همواره در دستورکار قرار دارد و تنها کسب نتایج آن نیازمند زمان است. صنعت نفت همواره در تلاش است تا جایگاه گذشته کسب شود و به بالاترین میزان تولید دست پیدا کنیم.