یک رسانه آمریکایی در گزارشی مطرح کرد که برنامه صلح
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا و نامزد احتمالی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ این کشور برای اوکراین آن است که از خاک خود در جنگ با روسیه چشمپوشی کند.احتمال پیروزی ترامپ در انتخابات نگرانیهایی را در میان اعضای ناتو درزمینه روابط راهبردی آمریکا-اروپا و سیاستهای او در قبال جنگ اوکراین برانگیخته است.
روزنامه واشنگتنپست گزارش داد که پیشنهاد ترامپ فشار آوردن
به اوکراین برای چشمپوشی از کریمه و منطقه مرزی دونباس و واگذار کردن آن به روسیه است.به گفته ترامپ، هم روسیه و هم اوکراین
«میخواهند حفظ آبرو کنند و راهی بیابند» و «مردم در برخی از مناطق اوکراین مشکلی با پیوستن به روسیه ندارند.»
ترامپ، اخیرا از ولادیمیر پوتین تمجید کرده و گفت که او به خاطر
«تصرف یک جای وسیع و قطعه زمینی بزرگ با جمعیتی بالا در ضمن آنکه تحریمها ضربه نسبتا کمی به او وارد کردهاند، فردی باهوش است.»
در این میان، «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین علاوه بر تلاشهایی که برای بهبود روابطش با دونالد ترامپ و متحدان او انجام میدهد، از طرف دیگر، نگران بیمیلی ترامپ به ادامه حمایتهای نظامی از کییف است.ترامپ زمانی که رئیسجمهور آمریکا بود، از سوی مجلس نمایندگان وقت به خاطر پرونده اعمال فشار بر زلنسکی بهمنظور انجام دادن تحقیقاتی با انگیزه سیاسی و هدف ضربه زدن به «جو بایدن» استیضاح شد که بعدها، در مرحله محاکمه مرتبط با استیضاح در مجلس سنای وقت تبرئه شد.
ترامپ در یک سخنرانی بعد از پیروزی قاطعی که در مرحله اول رقابت مقدماتی جمهوریخواهان در ایالت آیووا کسب کرد، بار دیگر ادعا کرد که اگر همچنان رئیسجمهور آمریکا میماند، روسیه به اوکراین حمله نمیکرد و او و پوتین بهخوبی باهم کنار میآیند.جنگ اوکراین که از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد، وارد سومین سال خود شده است.مذاکرات صلحی که در ابتدای جنگ میان هیئتهای روس و اوکراینی انجام شد، بینتیجه بوده است. اگرچه، دولت اوکراین تلاش میکند برای تأيید «فرمول صلح» پیشنهادی زلنسکی، اجلاس صلحی به میزبانی سوئیس برگزار کند.
سوئیس گفته است این مذاکرات تنها برای بررسی برنامه صلح اوکراین نخواهد بود و با توجه به اینکه روسیه نیز برنامه صلحی در نظر دارد که مغایر با برنامه کییف است، از مسکو نیز برای شرکت در این مذاکرات دعوت خواهد شد.بااینحال، مسکو بارها گفته است، درصورتیکه کییف تصرفات روسیه در اوکراین را از ابتدای جنگ اوکراین به رسمیت بشناسد، برای مشارکت در مذاکرات صلح آمادگی دارد.
درهرحال، به نظر میرسد فرمول ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین
( درصورتیکه در انتخابات ریاست جمهوری امسال پیروز شود) خط قرمز کنونی کشورهای غربی و در رأس آن اعضای اروپایی ناتو خواهد بود. بااینحال با توجه به برتری میدانی روسیه و تصرف دو شهر راهبردی آودیوکا و باخموت و پیشروی در دیگر نقاط منطقه حساس و سرنوشتساز دونباس، کییف درنهایت ناچار خواهد شد به درخواستها و فشارهای ترامپ تن دهد.در این میان، رئیسجمهور آمریکا نشان داده که برای کشورهای اروپایی عضو پیمان آتلانتیک شمالی نیز کمترین وزن و جایگاهی قائل نیست. این نتیجه بازی کشورهای اروپایی در زمین آمریکاست.