این روزها مقامات آمریکایی و اروپایی نسبت به تحولات جاری در اوکراین وحشتزده و سردرگم هستند. پیشرفتهای میدانی اخیر روسها در مناطق شرقی اوکراین سبب شده است تا کاخ کرملین پیش شرطهای سخت تری را در خصوص پایان دادن به جنگ مطرح نمایند. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا بار دیگر ضمن تأکید بر تعهد کشورش بر حمایت از کییف هشدار داد که بلندپروازیهای پوتین به اوکراین محدود نخواهد شد.وی که برای شرکت در مراسم هشتادمین سالگرد پیادهسازی نیروهای متفقین در سواحل نرماندی به فرانسه سفر کرده پس از ملاقات و گفتوگو با امانوئل ماکرون در پاریس هشدار داد:«پوتین در اوکراین متوقف نمیشود. تمام اروپا در معرض تهدید (روسیه) قرار دارد اما ما اجازه نمیدهیم خطری متوجه کشورها شود.»
رئیس جمهور ایالات متحده در ادامه تعهد کشورش در قبال اوکراین را یادآور شد و افزود: «ایالات متحده با قدرت در کنار اوکراین ایستاده است.»
رمزگشایی از اظهارات بایدن چندان دشوار نیست! وی از یک سو به متحدان اروپایی آمریکا به صورت غیر مستقیم هشدار داده که خروج احتمالی وی از کاخ سفید و حضور ترامپ در رأس معادلات سیاسی و اجرایی واشنگتن بدترین و سخت ترین ضربه ممکن را به ناتو و کل اروپا وارد خواهد ساخت. به عبارت بهتر، او از متحدان اروپایی خود خواسته است تا نهایت تلاشهای آشکار و پنهان خود را در راستای حفظ دولت دموکراتها در کاخ سفید به کار گرفته و از طریق مؤلفه های تبلیغاتی و فرامرزی،بر صحنه انتخابات ریاست جمهوری سال 2024 در آمریکا تأثیر ( به ضرر حزب جمهوریخواه) بگذارند. ماجرا به این نقطه ختم نمی شود. بایدن به صورت غیر مستقیم هشدار دیگری را نیز به شرکای خود مخابره کرده و آن گسترش دامنه جنگ در اوکراین است. رئیس جمهور آمریکا عملا در صدد تأیید این گزاره است که اگر جنگ در اوکراین پایان نپذیرد و ناتو نتواند دستاوردی در این مناقشه کسب کند، فرسایشی شدن جنگ به ضرر ناتو و بازیگران اروپایی آن خواهد بود.
جو بایدن و امانوئل ماکرون در پاریس با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین که از جمله مهمانان مراسم بزرگداشت «روز دی» بود، دیدار و حمایت خود را از اوکراین در دفاع برابر ارتش روسیه اعلام کردند.پوتین اخیرا به ناتو هشدار داده که اگر با تسلیحات دوربرد غرب به روسیه حمله شود، میتوانیم «دیگران» را تجهیز کنیم تا به غرب حمله کنند. بسیاری ازتحلیلگران حوزه روابط بین الملل معتقدند دامنه جنگ اوکراین استعداد گسترده تر و عمیق تر شدن را دارد.
در هر حال، بخشی از سخنرانی بایدن در جمع شرکای اروپایی خود، ناظر بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بازگشت ترامپ و بخشی دیگر از آن،ناظر بر وقایع میدانی جنگ اوکراین بوده است.رئیس ۸۱ ساله کاخ سفید قرار است اواخر امسال در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با دونالد ترامپ، سلف و جدیترین رقیب جمهوریخواه خود مبارزه کند.تحلیلگران بر این باورند که رقابت انتخاباتی دو نامزد مطرح دموکرات و جمهوریخواه در ماه نوامبر آینده، آزمون سختی برای دموکراتها خواهد بود.دونالد ترامپ پیشتر بارها عدم علاقه خود به سازمانهای بینالمللی از جمله پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو را به رخ متحدان کشورش کشیده و نگرانی های مزمنی را در میان اعضای پیمان آتلانتیک شمالی برانگیخته است....