حضور دولت کارگری کی یر استارمر در رأس معادلات سیاسی و اجرایی لندن، منجر به شکلگیری مذاکرات جدیدی میان لندن و بروکسل شده است. به عبارت بهتر، انگلیس و اتحادیه اروپا پس از پایان دولت محافظهکاران و خروج آنها از قدرت، به دنبال مدیریت بحرانهای دوران پسابرگزیت هستند. اما آیا چنین موضوعی ممکن به نظر میرسد؟به عبارت بهتر، آیا اساسا برگزیت و تبعات آن ( بهواسطه بحرانهای طبیعی تجاری که در مناسبات انگلیس -اروپا تولید میکند ) از سوی طرفین منازعه قابل مدیریت خواهد بود؟
واقعیت امر این است که ما از یک منازعه( و نه یک پرونده) سخن میگوییم! بدیهی است که در خصوص اکثر موارد اختلافی میان اروپا و انگلیس در دوران پسابرگزیت، نمیتوان راهحل میانه یا سومی را در قبال اختلافات و منازعات پیدا کرد! به عبارت بهتر، تا زمانی که اصل برگزیت به قوت خود باقی است، منازعات پیرامونی و متعلق به آن را نمیتوان با مذاکرات دیپلماتیک حلوفصل کرد!
در همین راستا، استارمر نخستوزیر انگلیس اذعان کرده که تمایل بریتانیا به ازسرگیری روابط با اتحادیه اروپا به معنای معکوس کردن نتیجه برگزیت نیست.او گفت که خواهان رابطه نزدیکتر با اروپا است، اما بریتانیا برای طرحی که به جوانان اتحادیه اروپا حق زندگی و کار در بریتانیا و بالعکس را بدهد، هیچ برنامهای ندارد! کافی است همین سخن و جمله استارمر را بهمثابه یک واقعیت مطلق در نظر بگیریم. یکی ازنقاط اختلافی میان لندن و بروکسل در دوران پسابرگزیت ،حدود و ثغور اشتغال و رفتوآمد متقابل شهروندان اروپایی و انگلیسی است.استارمر قبلاً گفته بود که به دنبال توافقی بهتر از توافق بوریس جانسون، نخستوزیر سابق بریتانیا در اواخر سال ۲۰۲۰ در مورد تجارت با اتحادیه اروپا خواهد بود اما قطعا در صورت بازگشایی این پرونده، اروپائیان نیز انتظاراتی از لندن خواهند داشت که تن دادن به آنها مصداق یک توافق بدتر ( و نه بهتر برای انگلیس) خواهد بود! فراتر از آن، اعضای ارشد اتحادیه اروپا و منطقه یورو، خصوصا آلمان و فرانسه قصد دارند هزینه تکرار الگوی برگزیت در کشورهای عضو را بالا ببرند. ازاینرو به نظر میرسد اروپائیان امتیازات جدیدی را به انگلیس در بازنگری مذاکرات نداده یا آنکه امتیازات زیادی را درازای تغییر مواضع خود از لندن خواهند گرفت.
استارمر از اینکه برگزیت تبدیل به پاشنه آشیل اقتصادی، امنیتی و سیاسی دولت وی شود بیمناک است! نباید فراموش کرد که برگزیت منجر به سقوط 5 دولت محافظهکار و درنهایت، شکست این حزب در انتخابات سراسری شد. استارمر مدعی است میخواهد با اتحادیه اروپا معامله کند تا کنترلهای مرزی محصولات غذایی را کاهش دهد، کاغذبازیها برای تورهای هنرمندان را کاهش دهد و کار کردن در خارج از کشور را برای برخی از متخصصان آسانتر کند.این کشور همچنین میخواهد یک پیمان امنیتی با اتحادیه اروپا و توافقنامه جدیدی را برای بازگرداندن پناهجویانی که درخواستهایشان پذیرفته نشده، امضا کند.
بااینحال، مشخص نیست که آیا بروکسل تغییرات عمدهای را در توافق تجاری موجود برگزیت بریتانیا که قرار است در سال ۲۰۲۶ بررسی شود، ایجاد خواهد کرد یا خیر.