محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور روز چهارشنبه سوم مهر ۱۴۰۳ در مراسم تکریم «میثم لطیفی» رئیس پیشین و معارفه «علاءالدین رفیعیزاده» رئیس جدید سازمان امور اداری و استخدامی کشور، بابیان اینکه دیدگاه من را نسبت به دو سازمان تخصصی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و سازمان امور اداری و استخدامی میدانید، افزود: به اهمیت این ۲ سازمان در تحقق اهداف برنامههای توسعه پی بردم والان به این ۲ سازمان میگویم شما باید خود را صاحب برنامه بدانید و دستگاههای اجرایی را کارگزار خود برای تحقق اهداف بشمارید.وی اظهار کرد: این نگاه تا سال ۸۴ که بودم، در دولت هم جاافتاده بود که فلسفه وجودی این دو سازمان حل مشکل است، ردِ یک تقاضا هنر نیست، قطعا نمیتوان به همه تقاضاها جواب مثبت داد، راهکار حل مشکل را مطرح کنیم.معاون اول رئیسجمهور تأکید کرد: قطعا با توجه به کسری بودجه ایجاب میکند که تخصیصها را کاهش دهیم، نمیتوانیم تخصیص بالای
۹۵ درصد داشته باشیم.عارف گفت: باید به ما کمک و اعلام کنید کجا این کاهشها انجام شود؛ بخش اعظم بودجه ما صرف حقوق پرسنل میشود و باید راهکار ارائه شود.وی با تأکید بر اینکه در ذات معاونت ریاست جمهوری، اختیار نهفته است گفت: دغدغهای که همه ما مسئولان ستادی دولت در زمینه اجرای برنامه هفتم داریم، سازمان اداری و استخدامی هم دارد.معاون اول رئیسجمهور افزود: سازمان اداری و استخدامی باید به بحث نظارت بهصورت جدیتر ورود کند اما این موضوع هنوز در کشور ما جا نیفتاده است. در کشورهای دیگر و در دانشگاههای مهم دنیا در کنار استاد، یک استاد دیگر نیز مینشیند اما در ایران همه فکر میکنند بحث نظارت یعنی مچگیری.عارف بابیان اینکه نیازمند اصلاحات ساختاری هستیم، اظهار کرد: در همه برنامهها شعار کوچکسازی دولت را مطرح کردیم اما نتیجه آن تورم افسارگسیخته شده است. تعدیل نیرو در برنامه هفتم ۱۵ درصد آمده است اما امروز ۲۵۰۰ تا ۳ هزار نفر در نهاد ریاست جمهوری نیروی مازاد داریم.وی گفت: مازاد نیرو علیه دولت دعوا راه میاندازد اما بیشتر میصرفد که در یک ماه کار انقلابی کنیم و بگوییم که در هر دستگاهی این تعداد نیروی مازاد داریم و باید به منزل بروند و آخر ماه حقوقشان را میدهیم.معاون اول رئیسجمهور بر حاکمیت شایستهسالاری تأکید کرد و گفت: طرحهای خوبی در مقطعی انجام شد و بنا بود بر اساس شایسته گزینی همکاران استفاده شوند؛ از این به بعد جز بر اساس ضوابط حتی یک نفر را نپذیرید.عارف افزود: افزایش بهرهوری را در تمام برنامهها و شعارهای خود اعلام کردهایم، اما کجا رعایت میشود؟ هزینه تولید در ایران که ازنظر انرژی ارزانتر از دنیاست، از کشورهای دیگر بالاتر است، کجا میتوانیم در قیمت تمامشده تولید گندم با کشورهای دیگر رقابت کنیم؟
وی تأکید کرد: بهرهوری برای ما حیثیتی شده، از برنامه سوم بر بهرهوری تأکید شده است اما باید تعارفات را کنار بگذاریم، گاهی به خاطر یک شخص تشکیلات ایجاد میکنیم، گاهی یک فرد بیکار میشود و سپس به او حکمی میدهیم و نهایتا شروع به موازی کاری میکند.
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: امروز که تعداد فارغالتحصیلان دانشگاهی بیش از نیاز ماست دیگر دانایی محور بودن یک شعار نیست بلکه یک الزام است.
عارف افزود: در بخش شاخص توسعه منابع انسانی امروز در میان ۱۹۲ کشور رتبه ما ۷۸ است، در بخش دولت الکترونیک رتبه ۱۰۱ راداریم و در منطقهای که قرار بود سال آینده رتبه یک باشیم الان در جایگاه هشتم هستیم، دلیلش این است که مرتب خودمان را با گذشته مقایسه میکنیم.وی با تأکید بر مباحث «آی تی» در کشور، گفت: این بخش یک مزیت برای کشور است، سالی ۱۰۰ هزار فرصت شغلی در این بخشداریم و لذا باید در بخش «آی تی» جز ۲۰ کشور دنیا باشیم.معاون اول رئیسجمهور گفت: انقلاب ما فرهنگی بود اما در بخش فساد اداری رتبه کشور ۱۱۴ است. آنهم در فرهنگی که میگوییم اگر یک شاهیِ پولمان حرام باشد، کل پول ما فاسد است. آیا این شأن کشور ماست؟
عارف افزود: باید معیشت کارمند در حد عرف رعایت شود اما به دلایلی از آن غفلت کردهایم، در برخی مؤسسات بیش از ۸۰ درصد بودجه صرف حقوق میشود اما بازهم شرمنده همکاران هستیم.وی با تأکید بر ارزیابی کارکنان بهصورت جدی و دورهای، گفت: درباره تربیت مدیران میانی به بالا، ما نسل اولیها غفلت کردهایم و نسلهای بعدی را تربیت نکردهایم و الان خلاء معناداری داریم. نسل بعدیها میگویند نسل قبلی اجازه نفس کشیدن به ما ندادند، راست میگویند و حالا هم که میخواهیم به آنها کار بدهیم میبینیم رزومهای ندارند.معاون اول رئیسجمهور تأکید کرد: باید هزار مدیر میانی به بالا تربیت شوند و مستقل از دیدگاه مدیران حاکم باشند و گزینشی انتخاب نشوند. باید نیمی از آنها خانم باشند، وزارت ورزش و جوانان و معاونت زنان ریاستجمهوری و بنیاد ملی نخبگان در انتخاب مدیرانی که قرار است تربیت شوند کمک کنند، ایدههایی هم برای این منظور داریم. رهبر انقلاب هم تایید و ابلاغ کردهاند.