گزارشی از سفر رئیسجمهور و رئیس مجلس به ترکمنستان و تاجیکستان
دیپلماسی همسایگی در اوج
مسعود پزشکیان صبح روز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ با استقبال رئیس جمهور ترکمنستان وارد اجلاس «ارتباط متقابل زمانها و تمدنها-مبنای صلح و توسعه» شد. او در همایش بینالمللی «ارتباط متقابل زمانها و تمدنها-مبنای صلح و توسعه» که به مناسبت بزرگداشت سیصدمین سالگرد مختومقلی فراغی، شاعر شهیر ترکمن برگزار شد گفت: از رئیس جمهور و رهبر ملی ترکمنستان بابت دعوت از اینجانب و میزبانی نشست فرهنگی بزرگداشت شاعر شهیر مختومقلی فراغی صمیمانه تشکر می کنم. وی افزود: در قلمروی بزرگ سیاسی- فرهنگی که امروز ایران و ترکمنستان در قلب آن جای گرفته اند و در زمان سلجوقیان و شاعران و تاریخ نگاران سرحد آن را از جیحون تا فرات و گاه از کاشغر تا حلب ذکر کرده اند، از دیرباز مردمانی با صلح و صفا زندگی می کنند که با وجود گوناگونی و تنوع در قوم و زبان، میراث تمدنی و فرهنگی مشترکی دارند.
به گزارش ایرنا، رئیس جمهور ادامه داد: در این قلمروی سرزمینی گسترده، ساختار فرهنگی کما بیش واحدی حاکم بوده؛ با وجود اقوام گوناگون و گویش ها، زبان ها و لهجه های متفاوت و برآمدن و برافتادن سلسله های حکومتی مختلف، نمودهای فرهنگی این پهنه عظیم همواره از آبشخورهای یکسان سیراب شده است، از این رو جلوه های گوناگون فرهنگ، هنر و ادبیات چنان مشابهت و نزدیکی دقیقی دارد که جز با قائل شدن به زیرساخت فرهنگی واحد، قابل توصیف و توجیه نیست.
روابط و دوستی ایران و ترکمنستان سازنده و مبتنی بر منافع متقابل بوده است
وی تاکید کرد: روابط و دوستی دو ملت ایران و ترکمنستان به عنوان دو همسایه با مرزهای طولانی همواره روابطی دوستانه، برادرانه، سازنده و مبتنی بر منافع متقابل بوده و از روندی رو به رشد در همه عرصه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برخوردار است.
وی تصریح کرد: بخش های مهمی از تاریخ، ادبیات و فرهنگ مردم ایران با مردم حوزه تمدنی آسیای مرکزی از پیوستگی بالایی برخوردار است و به سان نوری است که از یک منشور تابیده و جهان پیرامون ما را غرق در شکوه و وسعت گیرای خود ساخته است.
رئیس جمهور ادامه داد: وجود دین اسلام و گسترش آیین های اسلامی از مسیر ایران و آسیای مرکزی و تبادل فرهنگی در کنار قرابت زبانی میان اقوام ایرانی با قومیت های ساکن در گستره آسیای مرکزی بر رونق و غنای تمدن مشترک افزوده است.
مختوم قلی فراغی پرچمدار اعتلای فرهنگ و زبان ترکمن است
پزشکیان با تاکید بر این که تبادل اندیشه و تعاملات فرهنگی میان گروههای انسانی خارج از اراده دولتها شکل گرفته و مرز و حصار نمیشناسد، گفت: در این میان نقش اسطورههای شعر و ادب ما همچون فردوسی و رودکی و سعدی و خیام و بسیاری دیگر از ستارههای آسمان علم و هنر در معرفی فرهنگ ناب غنای تمدن مشرق زمین بر کسی پوشیده نیست.
وی تصریح کرد: ادیب فرزانه و شاعر بزرگمان مختوم قلی فراقی نیز مصداق بارزی از این سیر تمدنی و پرچمدار اعتلای فرهنگ و زبان ترکمن است، کسی که در طول حیات پر ثمره خویش تاثیر شایسته و مهمی را در رشد مفاهیم ارزشمند انسانی بر جای گذاشته و جاذبه هنر و اشعار زیبایش گلستان ادبیات ما را معطر ساخته است.وی ادامه داد: بسیاری از دلایل ماندگاری آداب سنن و گویشهای زبانی ما مدیون تلاش وافر بزرگانی بوده است که از جان مایه گذاشتهاند، اگر زبان فارسی شاعران بزرگی چون فردوسی را برای احیای خود دیده است زبان و ادب ترکمن نیز مدیون تلاش شاعران و ادیبان بزرگی است که نقش بی بدیلی برای حفظ ادبیات ترکمن از خود بر جای گذاشته است.
گفتمان وفاق نیاز امروز جامعه جهانی است
وی با تاکید بر این که بخشهای مهمی از جهان اسلام، در معرض تهدید افراط و رشد گروههایی است که فلسفه وجودی خود را در افتراق جامعه اسلامی میبینند، گفت: وقتی بزرگانی همچون مختومقلی صحبت از همگرایی و اتحاد جوامع اسلامی میکنند به خوبی از زوایای تاریک و مصائب جدایی آگاه هستند.
رئیس جمهور افزود: تاثیر آیه «وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّهِ جَمیعًا وَلا تَفَرَّقوا» بهترین و موثرترین راه برای جلوگیری از نفاق و ایجاد وحدت در جامعه کنونی است، وفاق فقط مختص به جامعه اسلامی نیست بلکه صحبت از صلح و پیریزی گفتمان وفاق نیاز امروز جامعه بین المللی است اما در این گذر هنوز هم مولفههای یکجانبه گرایی همزیستی جامعه جهانی را با اختلال مواجه کرده است.
وحدت در جوامع بینالمللی امروز، راهی برای مقابله با افراطیگری و خشونت است
پزشکیان با تاکید بر این که وحدت اسلامی نیرویی برای مقابله با تهدیدات و جلوگیری از نفاق است، اظهار داشت: تفرقه میان مسلمانان تنها به نفع دشمنان است و باید با همدلی به مقابله با آن پرداخت.
وی تاکید کرد: آموزههای اسلامی همواره بر اهمیت اتحاد و اجتناب از افتراق تأکید دارند، با پایبندی به اصول اسلام، به جامعهای مبتنی بر برادری و تفاهم خواهیم رسید، وحدت در جوامع بینالمللی امروز، راهی برای مقابله با افراطیگری و خشونت است.
عمق بحران غزه و ادامه حملات وحشیانه به لبنان خارج از توصیف است
وی گفت: مصداق یکجانبه گرایی در مسئله فلسطین و نادیده گرفته شدن حقوق ملتی است که دارای تاریخ، فرهنگ و عناصر فرهنگی مختص به خود هستند، عمق بحران غزه و ادامه این جنگ نابرابر و ادامه حملات وحشیانه به لبنان خارج از توصیف است.
پزشکیان ادامه داد: از مصادیق شعر مختومقلی را درک درست و ترس وی از جهل و آسیبی بود که با دوری از اخلاق میتوانست جامعه بشری را به سوی انقیاد و یا بی اخلاقی سوق دهد.
وی تاکید کرد: از دولت محترم ترکمنستان بابت این نشست مهم فرهنگی تشکر میکنم و امیدوارم در توسعه همکاریهای فرهنگی گامی مهم در معرفی مفاخر و گنجینههای ادبی مشترکمان برداریم.
دیدار با رئیسجمهور ترکمنستان
پزشکیان ظهر روز جمعه در ادامه برنامههای سفر به ترکمنستان، در دیدار با سردار بردی محمداف، رئیس جمهور این کشور، با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران و نیز تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر توسعه ارتباطات با همسایگان و از جمله ترکمنستان گفت: ما همسایه بوده و مرز مشترک طولانی داریم و علاوه بر همسایگی، خویشاوند نیز هستیم.
وی با تاکید بر اینکه امروز در دنیا نیاز به صلح و برادری داریم، تصریح کرد: ما باید در منطقه با محبت و برادری زندگی کنیم و ارتباطات فیمابین را توسعه دهیم. پزشکیان با اشاره به برگزاری آیین بزرگداشت سیصدمین سالگرد «مختومقلی فراغی» در سطح بینالمللی خاطرنشان کرد: امروز شاهد برگزاری بسیار خوب این همایش بودیم و پیام آن برای منطقه و جهان بسیار ارزشمند و پرمحتوا بود.
سردار بردی محمداف، رئیس جمهور ترکمنستان نیز در این دیدار ضمن خوشآمدگویی و تقدیر از حضور دکتر پزشکیان در آیین گرامیداشت سیصدمین سالگرد «مختومقلی فراغی» گفت: از جنابعالی تشکر میکنیم که دعوت ما را پذیرفته و در همایش شرکت کردید.
وی سخنرانی رئیس جمهور کشورمان در این مراسم را ارزشمند توصیف و تصریح کرد: امروز سخنرانی بسیار پرمحتوایی ارائه کردید. در ادامه این دیدار طرفین بر ضرورت توسعه همکاریهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی تاکید کردند.
دیدار با رئیسجمهور روسیه
رئیس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه حضور در این همایش با رئیس جمهور روسیه دیدار و گفت وگو کرد. رئیس جمهور با ابراز خرسندی از فرصت دیدار با همتای روس خود گفت: از نظر اقتصادی و فرهنگی ارتباطات ما روز به روز تقویت شده و قویتر میشود. روند رو به رشد همکاریهای ایران و روسیه با توجه به اراده رهبران عالی دو کشور به ضرورت تقویت این ارتباطات باید تسریع شود.
پزشکیان با بیان اینکه ایران و روسیه ظرفیتهای متقابل و مکمل خوبی دارند و میتوانند به یکدیگر کمک کنند، افزود: مواضع ما در دنیا خیلی نزدیکتر از دیگران به یکدیگر است.
رئیس جمهور با ابراز امیدواری نسبت به تسریع در امضای سند راهبردی مشارکت ایران و روسیه، بر توسعه همکاریهای فیمابین تاکید کرد و اظهار داشت: امیدوارم در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، این معاهده را نهایی کنیم.
پزشکیان با اشاره به وضعیت بحرانی منطقه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی هیچ چارچوب حقوقی و انسانی بینالمللی را رعایت نمیکند و شرایط در منطقه بحرانی است؛ کشورهای اروپایی و آمریکا نمیخواهند ارتباطات کشورهای منطقه در بستر آرامی ادامه یابد.
رئیس جمهور روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از این گفت وگو اظهار داشت: همکاریهای دو کشور برای ما اولویت بالایی دارد و توسعه روابط و افزایش حجم تجارت میان دو طرف خیلی خوب در حال انجام است.
ولادیمیر پوتین ضمن دعوت از رئیس جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس بریکس و برگزاری نشست مشترک دوجانبه گفت: ما به طور مشترک در سطح بینالمللی همکاری میکنیم و ارزیابیها و رویکردهای جهانی ما یکسان است.
پزشکیان همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اقدامات رژیم صهیونیستی گفت: رژیم صهیونیستی باید دست از کشتار بردارد، انسانهای بی گناه را نکشد، خانهها را بمباران نکند. وی افزود: رژیم صهیونیستی با قدرتی که در دست دارد همه قوانین بینالمللی، حقوق بشر و هر چیزی را زیر پا گذاشته است و کسی هم نمیتواند حرفی به او بزند برای اینکه آمریکا و اروپا از او پشتیبانی میکنند.
رئیس جمهور در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه رابطه با روسیه را چگونه میبینید، عنوان کرد: ما به طور کلی با کشورهای همسایه از قدیم ارتباط خوبی داشتیم. پزشکیان با بیان اینکه شعار امسال سازمان ملل متحد صلح، امنیت و کرامت انسان است این یعنی ما باید براساس صلح، امنیت و کرامت با همه برخورد کنیم. وی خاطرنشان کرد: چه در ارتباط با روسیه که ارتباط قدیمی با ما دارد و چه همه کشورهایی که در منطقه هستند ما دوست داریم با همه آنها در صلح و آرامش و حفظ کرامت انسانی زندگی کنیم.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی صبح روز جمعه ۲۰ مهر ماه در کنفرانس بین المللی سیامین سالگرد قانون اساسی جمهوری تاجیکستان، بر لزوم امضای پیمان همگراییِ پارلمانی میان کشورهای منطقه تاکید کرد.
به گزارش مهر، متن کامل سخنرانی رئیس مجلس به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس، نمایندگان عالی قدر، رؤسای محترم مجالس و مردم شریف تاجیکستان
با سلام و درود
قانون اساس خانه و بام است
بی قانونی شکستن خام است
بسیار خرسندم که به مناسبت سیامین سالگرد تصویب قانون اساسی جمهوری تاجیکستان، در این نشست بینالمللی بین پارلمانی، در کنار شما و در شهر زیبای دوشنبه حضور مییابم. مایلم تا مراتب قدردانی خود از مجلسین تاجیکستان را بابت میزبانی شایسته ابراز دارم و همچنین از جناب آقای رستم امامعلی، رئیس محترم مجلس ملی بابت دعوت به این نشست سپاسگزاری نمایم. اینجانب، به نمایندگی از مردم عزیز کشورم، مراتب شادباش خود را به ملّت و دولت دوست و برادر، جمهوری تاجیکستان ابراز مینمایم.
در ابتدای سخن، مراتب همدردی خود را با ملّت و دولت لبنان در پی شهادت سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، ابراز میدارم. جنایات و اقدامات تروریستی آشکار رژیم صهیونیستی در یک سال اخیر، نشان آشکار ناتوانی این رژیم در مقابله با ملتهای فلسطین و لبنان است. رژیم صهیونیستی باید بداند با حملات هوایی و عملیاتها ی ترور نمیتواند شکستهای راهبردی خود را جبران کند و تنها سرعت اضمحلال موجودیت خود را شدت می بخشد لذا به جای حملات هوایی و کشتن انسانهای بی گناه بهتر است هرچه زودتر مسیر توافق برای آتش بس که حداقلِ حقوقِ مردم غزه و لبنان را رعایت میکند، را در پیش بگیرد. ما رؤسای مجالس و پارلمانهای کشورها، به نمایندگی از مردم خود وظیفه داریم در قبال اعمال خودسرانه و وحشیانه رژیم صهیونیستی در از بین بردن زنان و کودکان و تضییعِ حقوق اولیهِ مردمِ مظلومِ فلسطین واکنش نشان داده و صدای آزادی خواهی و عدالت طلبی آنان باشیم.
خانمها و آقایان؛
تاجیکستان و کشور من ایران به واسطۀ تاریخ و فرهنگ مشترک، دارای پیوندهایی فراتر از مرزهای جغرافیایی هستند. زبان فارسی که گوهری مشترک میان دو ملت است، پایهای برای همدلیِ فکری و فرهنگی است. امروز، این میراث فرهنگیِ غنی میتواند به عنوان یک دارایی راهبردی در توسعه روابط دو جانبه، بهویژه در عرصههای فرهنگی، علمی و آموزشی مورد استفاده قرار گیرد. همکاریهای دانشگاهی و برگزاری پروژههای مشترک علمی و رویدادهای فرهنگی، میتواند بستری برای نوآوری و پیشرفت هر دو کشور را فراهم کند.
از دیدگاه اقتصادی، تاجیکستان با برخورداری از منابع طبیعی ِغنی و موقعیت جغرافیایی استراتژیک، ظرفیتهای بزرگی برای توسعه دارد. ایران، با تجربیات خود در حوزههای انرژی، زیرساخت، کشاورزی و صنعت، آماده است تا این ظرفیتها را با همکاری نزدیک و اجرای پروژههای مشترک ارتقاء دهد. یکی از حوزههای کلیدی که میتواند به عنوانِ محرکِ این همکاریها عمل کند، توسعه زیرساختهایِ حملونقل و ارتباطات است. ایران میتواند از طریق بهبود کریدورهای حملونقل و تقویت مبادلات تجاری، نقش محوری در اتصال تاجیکستان به بازارهای بینالمللی ایفا کند.
همکاران ارجمند؛
امروز در حالی برای گرامیداشت این روز خجسته گرد هم آمدهایم که جهان و منطقه ما با چالشها و تهدیدهایی چون:
یکجانبه گرایی، تجاوز و نقض حاکمیت سیاسی و استقلال کشورها، تروریسم، افراط گرایی و تغییرات اقلیمی روبه رو است، چالشها و تهدیدهایی که جز با همکاریهای مشترک دوجانبه، چند جانبه و منطقهای، و در یک کلام، کنش جمعی مؤثر، مرتفع نخواهند شد.راهبرد جمهوری اسلامی ایران در قِبال کشورهای منطقه و همسایگان همواره بر ۳ اصلِ حسن همجواری، تنش زدایی، و همکاری همه جانبه استوار بوده است. به باور ما، راه پیشرفت و سازندگی کشورهای منطقه تنها یکی است و آن، همزیستی مسالمت آمیز و توسعه همکاریها در همه حوزهها و در همه سطوح است.اینجانب به نمایندگی از مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران، امضای «پیمان همگراییِ پارلمانی برای صلح و توسعه پایدار» میان پارلمانهای کشورهای منطقه را پیشنهاد میدهم. این ابتکار میتواند شامل تشکیل یک شورایِ مشترکِ پارلمانی بین کشورهای منطقه، با هدف ترویج دیپلماسیِ چندجانبه و ایجاد سازوکاری برای گفتوگوهای منظم بین مجالس کشورها باشد. نهاد پارلمان، نماینده و تبلور اراده ملتها است و ما به نمایندگی از ملتهای خود، از هر نهاد و سازمان بینالمللی که به دنبال صلح و ثبات و امنیت در منطقه است، دعوت بهعمل میآوریم. این پیمان مسیری به سمت مذاکره با کشورهای منطقه و جهان برای رفع سوءتفاهمات و پیشبرد گفت وگو خواهد بود.در پایان، مایلم تأکید کنم که روابط ایران و تاجیکستان در طی سالهای اخیر شاهد پیشرفتهای چشمگیری بوده است، اما هنوز پتانسیلهای بسیاری برای گسترش و تعمیق همکاریها وجود دارد. با توجه به پیوندهای تاریخی و فرهنگی مستحکم، ما امروز در شرایطی هستیم که میتوانیم روابط خود را به سطحی از پایداری و توسعه ارتقا دهیم که نه تنها به نفع دو ملت، بلکه به نفع ثبات و رفاه منطقهای باشد. تاجیکستان همواره جایگاه ویژهای نزد دولت و ملت ایران داشته و جمهوری اسلامی ایران آماده است تا از تمام ظرفیتهای موجود برای توسعه و تعمیق این رابطه استفاده کند.ایران، همیشه دوست و همراه تاجیکستان خواهد بود.قالیباف پس از بازگشت به ایران و در بدو ورود به تهران در گفتوگوی زنده تلویزیونی با بیان اینکه این سفر دو روزه به منظور شرکت در یک نشست پارلمانی بینالمللی با حضور کشورهای منطقه صورت گرفت که به دعوت رؤسای مجالس تاجیکستان بود، گفت: در کنار این نشست نیز روابط دوجانبه مطرح شد.وی افزود: ما در روز اول ملاقاتهایی با رستم امامعلی، رئیس مجلس ملی و محمدطاهر ذاکرزاده، رئیس مجلس نمایندگان تاجیکستان و ملاقات مفصلی هم با امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان داشتیم.رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه به دلیل روابط عمیق فرهنگی و تمدنی میان دو کشور، بخشی از گفتوگوها پیرامون مسائل فرهنگی و اجتماعی صورت گرفت و این نشست فرصت مناسبی برای توسعه روابط بود، عنوان کرد: اخیراً توسعه روابط در حوزه زبان فارسی و بخشهایی همچون هلالاحمر و سایر بخشهای مؤثر ارتقا پیدا کرده و طی دو سال اخیر افزایش یافته است.خبر خوش رئیس مجلس درباره
افزایش ۲ برابری حجم مبادلات وی در ادامه با اشاره به گفتوگوهایی که در حوزه مسائل اقتصادی و صنعتی صورت گرفت، تصریح کرد: لازم است خبر خوشی بدهم که حجم مبادلات تجاری ما با تاجیکستان از سال ۱۴۰۰ تا به امروز بیش از دو برابر افزایش یافته است. ما در مذاکراتی که با رئیس جمهور تاجیکستان داشتیم موضوع کاهش تعرفهها را مطرح کردیم که در کمیسیون مشترک پیگیری میشود تا حجم صادرات و واردات افزایش یافته و سطح تراز تجاری بهبود یابد.قالیباف ادامه داد: اتفاق خوب دیگر در حوزه ارائه خدمات مهندسی شرکتهای ایرانی بهویژه در زمینه زیرساختهای جادهای، احداث سد و تولید برق بود که هم از جهت کیفیت کار مورد اعتماد و قابل رقابت با کشورهای خارجی بودند و هم توسعه آنها قابل توجه بوده است.رئیس قوه مقننه در ادامه با اشاره به موضوع آب که محور بخشی از گفتوگوها در جریان این سفر بود، یادآور شد: یکی از فرصتهای کشور تاجیکستان، نعمت آب فراوان در این کشور است که در این خصوص با رئیس جمهور تاجیکستان، صحبت کردیم تا بخشی از آب این کشور به ترکمنستان انتقال یافته تا بتوانیم از طریق سد دوستی فرصت برداشت حقآبه بیشتری برای شرق کشور و استان خراسان رضوی داشته باشیم که جزئیات آن در جلسات خصوصی بررسی و پیگیری خواهد شد.وی همچنین با اشاره به گفتوگوها در حوزه همکاریهای دفاعی که فعالیتهایی نیز در این خصوص صورت گرفته است، گفت: حوزه دفاعی یکی از فرصتهایی است که میتوان از ظرفیت آن برای صادرات که در راستای توسعه کشورها مهم است، استفاده کرده و آن را دنبال کنیم.قالیباف در این بخش از سخنان خود یکی از فرصتهای دیگر را توسعه حملونقل بهویژه حملونقل جادهای دانست و گفت: افزایش کیفیت جادهها میتواند حملونقل را بهبود بخشیده و توسعه گردشگری نیز با تقویت حملونقل هوایی امکان پذیر است.رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با تأکید بر اینکه اطمینان داریم با روندی که در برقراری روابط با تاجیکستان در پیش گرفتهایم، توسعه را بیش از گذشته افزایش دهیم، بیان داشت: یکی از موضوعات مهم نیز تأمین امنیت منطقه است؛ بهویژه از آنجایی که ما کشورهای همسایه افغانستان هستیم، نیازمند تبادل و ایجاد هماهنگی برای برقراری ثبات و امنیت بهویژه در حوزه مبارزه با قاچاق مواد مخدر و اسلحه هستیم لذا این موضوعات نیز از محورهای گفتوگو در تاجیکستان بود.وی در ادامه شرکت در نشست پارلمانی بینالمللی که حدود ۱۰ تن از رؤسای مجالس در آن حضور داشتند را فرصت مناسبی برای محکومیت و پیگیری جنایات و نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان دانست که توانست توجه سایرین را جلب کند و افزود: ما در جریان مذاکره با رؤسای مجالس به این موضوع نیز اشاره کردیم که پارلمانهای آسیایی به ویژه اسلامی و همچنین رؤسای مجالس جهانی که در هفته پیش رو در نشستی که در ژنو تشکیل میشود حضور دارند باید نسبت به این موضوع توجه داده شوند تا بتوانیم با فشار به اسرائیل در سطح بینالمللی آن را دنبال کنیم.رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از مطالباتی که از همه سازمانهای بینالمللی از جمله مجمع مجالس جهانی(IPU)، مجمع مجالس آسیایی(APA) و مجمع مجالس اسلامی(PUIC) که در اجلاس هفته آینده ژنو حضور دارند داریم این است که در کنار این نشست بینالمللی که در سطح جهانی است تلاش کنیم تا بتوانیم جنایات رژیم صهیونیستی را که با حمایتهای سیاسی صورت میگیرد با دیپلماسی لازم محکوم کرده و اقدام عملیاتی انجام دهیم که در این خصوص با عزیزان از کشورهای مختلف به صورت جداگانه گفتوگو کردیم؛ این نشست همچنین فرصت مناسبی بود تا در خصوص توسعه ارتباطات دو جانبه و ارتباط با سایر کشورهای حاضر، گفتوگو کنیم.لازم به ذکر است در این سفر، فتح الله توسلی، رئیس گروه دوستی ایران و تاجیکستان، سارا فلاحی، علی بابایی کارنامی، حسین امامی راد، روح الله عباسپور و هادی محمدپور ریاست مجلس را همراهی کردند.