رمضانعلی سنگدوینی، نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس بیان کرد:
بهینهسازی و تکیهبر توان داخلی، گام نخست اصلاح اقتصاد انرژی
رمضانعلی سنگدوینی، نایبرئیس کمیسیون انرژی و نماینده مردم گرگان وآققلا درمجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح لزوم اصلاح اقتصاد انرژی پرداخت و دراینباره بیان کرد: ظرفیت بخش انرژی در کشور و منطقه اعم از نفت، گاز و برق بسیار خوب است. بنابراین امکان ذخیره و تولید نیز وجود دارد که گامی مؤثر در تقویت اقتصاد انرژی است.
وی افزود: یکی از مشکلات مطرح در بخش انرژی این است که سرانه مصرف بالاست. بیان این مسئله به معنای مقصر بودن مردم درکشور نیست بلکه بهموجب زیرساختهای نادرست در حوزه مصرف انرژی میباشد. بهعنوانمثال خودروهای تولیدی کشور مصرف سوخت بسیار بالایی دارند و درحوزه مصارف خانگی نیز زیرساختهای خوبی تجهیز نشده و بیشتر لوازم سرمایشی و گرمایشی از مصرف سوخت چشمگیری برخوردار میباشند.
سنگدوینی تصریح کرد: زیرساختهای مصرف انرژی در کشور فاقد رویکرد بازدهی بالا است و در چنین شرایطی مردم مقصر نیستند. شایانذکر است تا بگوییم که فراهمسازی زیرساختها و تجهیزات موردنیاز نیز در شرایط کنونی هزینهبر است. بنابراین مطلوب این تست که تجهیزات را برای مردم بهصورت یارانهای و ارزانقیمت در نظرگیریم. نیاز است تا به مردم کمک کنیم و بازدهی انرژی را افزایش دهیم تا میزان هدررفت انرژی به چرخه تولید بازگردد.
نایبرئیس کمیسیون انرژی مجلس همچنین خاطرنشان کرد: ۹۰۰ میلیون مترمکعب گاز تولید میگردد که بهصورت تقریبی تمامی این میزان مصرف میگردد. بهموجب مصرف بسیار بالا در فصل زمستان با مشکل مواجه میشویم و در برخی موارد نیز ناچار به قطع گاز صنایع و پتروشیمیها میشویم.
او متذکر شد: در موضوع برق هم شرایط مشابه گاز است و در بیشتر مواقع ناترازی وجود دارد. بهموجب این ناترازی در فصل تابستان برق صنایع قطع میشد و این قطعی به بخش خانگی نیز میرسید.
وی یادآور شد: باید به سمت بهینهسازی مصرف انرژی حرکت کنیم.خوشبختانه این مهم در برنامه هفتم توسعه نیز مطرح گشته است. چنانچه بهینهسازی مصرف انرژی اجراو عملیاتی گردد، عایدی بسیار بهصورت سالانه برای کشور رقم خواهد خورد.
نماینده مردم گرگان وآققلا درمجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: با بهینهسازی مصرف انرژی و عایدی که در این حوزه رقم میخورد، میتوانیم به توسعه صادرات کمک کنیم. لازم به ذکر است تا امروز بیشتر همسایگان به محصولات تولیدی کشور در بخش انرژی نیاز دارند و از این روند استقبال میکنند. حال که ظرفیت تحقق این مهم در کشور وجود دارد، میبایست بهدرستی بهره بگیریم و بکوشیم تا بستررونق صادرات عملیاتی گردد.
او با اشاره به خطوط انتقال برق و گاز بیان کرد: کشور از ظرفیت خطوط انتقال برق و گاز به کشورهای همسایه برخوردار است و بیشک با بهرهگیری از ظرفیت میتوانیم اتفاقات خوبی را در حوزه انرژی رقم بزنیم. با کشورهای ترکمنستان و آذربایجان خط لولی ارتباطی مشترک داریم. همچنین در شرایط کنونی صادرکننده گاز به ترکیه و عراق میباشیم. شایانذکر است که بگوییم ظرفیت صادرات گاز به عراق در روز حدود ۵۰ میلیون مترمکعب است.
او با اشاره به ترانزیت انرژی به کشورهای منطقه اضافه کرد: در دولت سیزدهم موضوع تأمین گاز روسیه در دستورکار قرار گرفت. با توجه به اینکه انتقال گاز روسیه به اروپا بهموجب جنگ اوکراین قطعشده است، میتوانیم انتقال گاز روسیه به ایران و ترانزیت به سمت کشورهایی همچون پاکستان، ترکیه، هند و... را دستورکار قراردهیم. ضرورت دارد تا اقتصاد انرژی را تقویت کنیم و گام نخست این تقویت، بهینهسازی است.
وی با تأکید بر ضرورت تولید خودرو با مصرف سوخت پایین ادامه داد: درکشور ایران انرژی ارزان است و این به معنای گران شدن انرژی در کشور نیست. بدیهی است که اکنون ۵۰ درصد مردم خودرو ندارند و از یارانه انرژی استفاده نمیکنند و تنها ۵۰ درصد دیگر خودروی شخصی دارند و یارانه دریافت میکنند. بنابراین مشکل ناترازی از سوی مردم نیست بلکه بهموجب عدم بسترسازی و عدم فراهمسازی زیرساختها است. اکنون خودروی داخلی مصرف سوخت بسیار بالایی دارند و ضرورت دارد تا دراین خصوص چارهجویی بداریم.
سنگدوینی ضمن بیان لزوم تقویت زیرساختهای انرژی در کشور همچنین خاطرنشان کرد: باید زیرساختهای لازم در کشور را فراهمسازیم تا اقتصاد انرژی تقویت گردد و قیمتها نیز حقیقی شوند. بهمنظور تحقق این مسئله مهم باید دهکهای پایین جامعه را از انرژی بهرهمند سازیم و کالا و خدمات به مردم بدهیم.
او در پایان این گفتوگو با تأکید بر بهینهسازی مصرف انرژی بیان کرد: میبایست از ظرفیت کشورهای همسایه بهره بگیریم و مانع از قاچاق انرژی شویم. بیشک توأمان با این موضوعات و با بهینهسازی مصرف انرژی، مشکلات موجود در این حوزه رفع خواهدشد و اقتصاد انرژی تقویت خواهد گشت.