در نشست شورای سیاستگذاری هفته کتاب مطرح شد؛
استفاده از مدلهای کلاسیک ترویج کتابخوانی یکی از مشکلات ماست
نشست شورای سیاستگذاری این دوره از هفته کتاب با حضور عبدالحسین کلانتری، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و اعضای این شورا، شنبه ۱۲ آبان در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
به گزارش مهر، کلانتری در این نشست گفت: حضور ذینفعان و ذیربطان متنوع و متعدد حوزه کتاب باعث میشود نگاهی چندبُعدی نسبت به برنامههای هفته کتاب شکل بگیرد که انشاءالله نویدبخش افقهای روشنی خواهد بود. امیدوارم بهزودی نیز بتوانیم شورای سیاستگذاری کتاب را تشکیل دهیم و با تمام کسانی که در حوزه کتاب فعالیت میکنند، به گفتوگو بنشینیم و مسائل مربوط به آن را بررسی کنیم تا کتابخوانی، کتابفروشی و... را احیاء کنیم.وی افزود: با توجه به شرایط خاصی که صورت گرفت و برنامهریزی برای هفته کتاب با تغییرات و جابه جاییها در دولت مواجه شد، فرصت انجام دادن کار تحولی عظیم را نداریم، اما فرصتها را میتوان غنیمت شمرد و فعالیتهایی بدیع و تازه انجام داد تا جریان تازهای را در حوزه کتاب راهاندازی کنیم.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مسئله کتاب دغدغه اصلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی است و به تبع او کل وزارتخانه این دغدغه را دارند تا بتوانند کتابخوانی را گسترش دهد. تصاویری که تاکنون از وضعیت کتاب دیدهام و گزارشهایی که تاکنون مطالعه کردم تصویری غیرجزئی است. ما باید تصویر دقیقتری در اختیار داشته باشیم و بدانیم کتاب نقطه ارشمیدوسی و کانونی تحول فرهنگ ماست. زیربنای حوزه فرهنگ، کتاب است و همه نسبت به آن مسئولیت دارند و نباید صرفا تمام مسئولیت را معطوف به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست. دستگاههای دیگر نیز باید خود را متولی حوزه کتاب بدانند.
کلانتری در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت استفاده از صنایع خلاق در امر کتابخوانی اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات ما استفاده از مدلهای کلاسیک ترویج کتابخوانی مانند مسابقات کتابخوانی است. باید تجربههای بدیع جهانی در حوزه ترویج کتابخوانی را دید و بررسی کرد و از ظرفیت صنایع خلاق و نرمی که وجود دارد نیز استفاده کرد. انواع پارکها و مراکز رشد فناوری در کشور وجود دارد و میتوان از ظرفیت آنها نیز بهره برد.وی با بیان اینکه واسپاری فعالیتها موجب میشود تا ایدههای نو سرریز شود، عنوان کرد: ایدههای ما نیز به تکمیل و بازنگری دارد و این مسئلهای همیشگی است که مرتبط با تاریخ و دولت خاصی نیست، چراکه سرعت تحولات بسیار بالاست. لذا باید از ظرفیتهای خلاقانه و نوآورانه مختلف موجود در کشور استفاده کرد و آن را سامان داد.
باید هفته کتاب را به یکی از مناسک پربار مردمی تبدیل کنیم. مثل نوروز و شب یلدا رویدادی که مردمی هستند و ارتباط مستقیمی با دولت ندارند، اما دولت میتواند به آنها رونق ببخشد. باید آرزوی ما این باشد که هفته کتاب نیز تبدیل به یک رویداد کاملا مردمی شود. همانگونه که حافظخوانی با شب یلدا پیوند خورده است.
لذا یکی از افقهای بلند ما باید این شود که این رویداد اداری تبدیل به یکی از مناسک مردمی شود.
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ضرورت پرداختن به مقوله عدالت در امر کتابخوانی اشاره کرد و ادامه داد: موضوع عدالت در دسترسی به کتاب و کتابخوانی نکتهای است که شاید بهتر باشد در آینده به صورت مفصل درباره آن بحث شود. اقدامات خوبی در جمهوری اسلامی ایران در این خصوص به واسطه خیرین، ناشران و گروههای اجتماعی مردمی و بسیج شکل گرفته و کتابخانهها تا اعماق روستاها رفته، اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم. شاید هفته کتاب فرصتی باشد که به آن ضریب دهیم.
کلانتری در پایان گفت: هفته کتاب فرصت خوبی است تا بخشی از محافل و رویدادهای مرتبط با کتاب را با همکاری سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در روستاها منعکس کنیم. تکریم نویسندگان، ناشران، کتابفروشان، واقفان و خیرین حوزه کتاب نیز نکات بسیار مهمی است که باید هفته کتاب پیگیری شود.علی رمضانی نیز در این نشست صحبتهای خود را با وجوه تفاوت میان هفته کتاب و نمایشگاه کتاب آغاز کرد و ادامه داد: سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی در حال تدارک و برنامهریزی برای برگزاری است.