ضرورت ساماندهی و تقویت تجارت مرزی بررسی شد:
تکیه بر ظرفیت‌های بومی و توسعه مناطق مرزی

گروه اقتصادی 
به تازگی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشور در جلسه هیئت دولت بهره‌گیری از فرصت‌ها، زمینه‌ها و ظرفیت‌های بومی و ملی و جلب همراهی و کمک‌های مردم را گامی حائز اهمیت خواند و از استانداران مناطق مرزی خواست تا نهایت تلاش خود را برای ارتقای سطح و کیفیت استان‌ها به کارگیرند. پزشکیان توجه ویژه به مناطق محروم و تلاش برای رفع تبعیض‌ها و بی‌عدالتی‌های شکل گرفته در این مناطق را از محورهای اصلی سیاست‌ها و رویکردهای دولت چهاردهم برشمرد و در واکنش به مباحث مطرح در رسیدگی به موضوع ساماندهی تجارت مرزی با محوریت کولبران، سوخت‌بران و ملوانان، تأکید کرد که باید قانون را به شکلی تنظیم کنیم که فعالان این عرصه احساس نکنند فعالیت قانونی به صرف آنها نیست و به دوباره به فعالیت غیرقانونی ‌رو بیاورند. آگاهان و فعالان حوزه تجارت نیز بر این باورند ساماندهی تجارت مرزی یکی از اولویت‌های حال حاضر کشور است که می‌تواند اثرات اقتصادی قابل توجهی را به همراه داشته باشد. به طورحتم با توسعه زیرساخت‌ها و تقویت تجارت مرزی، رونق اشتغال‌زایی در استان‌های مرزی کشور عملیاتی خواهد گشت و بستر توسعه ارتباطات با همسایگان برای ایفای نقش موثر در بازارهای بین المللی نیز تقویت خواهد شد‌. به زعم فعالان این حوزه دولت باید با ساماندهی تجارت و فعالیت‌های مرزی، محرومیت زدایی در مناطق مرزی را عملیاتی کند و با توسعه زیرساخت‌ها در این مناطق، فرصت همکاری‌های منطقه‌ای را بیش از پیش سازد‌. در این مسیر حضور و همراهی بخش خصوصی نیز می‌تواند کارکرد و اثرات قابل توجهی داشته باشد چراکه این بخش همواره در حوزه تولیدات داخلی و ظرفیت‌های بومی و ملی کارنامه درخشانی داشته و می‌تواند  نقش مهم ساماندهی تجارت مرزی را در بستر رونق تعاملات و شکوفایی صادرات با هدف حضور پررنگ در بازارهای جهانی عملیاتی سازد. در بررسی بیش‌تر این موضوع به گفت‌و‌گو با جعفر قادری، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه می‌خوانید. 

جعفر قادری، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح کرد: 
ساماندهی تجارت مرزی با تکیه بر توان داخلی و ظرفیت همسایگان
جعفر قادری، نماینده مردم شیراز و عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار «رسالت» به تشریح ساماندهی تجارت مرزی با بهره‌گیری از فرصت‌ها و ظرفیت‌های داخلی پرداخت و دراین باره بیان کرد: یکی از مشکلات حال حاضر کشور این است که مناطق مرزی توسعه نیافته می‌باشند. به بیان دیگر مناطق مرزی کشور دور افتاده و محروم می‌باشند که ضرورت دارد دراین‌باره تلاش جدی در دستور کار گیرد و تقویت زیرساخت‌های این مناطق با اهتمام ویژه همراه شود.وی با اشاره به ضرورت ساماندهی تجارت مرزی و بهره‌گیری از ظرفیت ارتباط با کشورهای همسایه افزود: ضرورت دارد تا ساماندهی تجارت مرزی از مسیر تقویت زیرساخت‌های مناطق مرزی در دستور کار قرار گیرد تا مهم بهره‌گیری هرچه تمام‌تر از ظرفیت‌ کشورهای همسایه به منظور تقابل با تحریم‌ها عملیاتی گرد‌‌د‌. عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی توسعه ارتباطات را گامی موثر در راستای تقویت ظرفیت‌های داخلی دانست و تصریح کرد: ساماندهی تجارت مرزی و بهره‌گیری از فرصت‌های داخلی و روابط با همسایگان می‌تواند در کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل موثر واقع شود و ظرفیت‌های داخلی را برای حل مشکلات تقویت سازد‌. 
نماینده مردم شیراز در مجلس دوازدهم با تاکید بر لزوم تقویت نقش کشور در بازارهای بین المللی همچنین خاطرنشان کرد: ممکن است برخی کشورهای همسایه دانش فنی یا تکنولوژی روز دنیا را دارا نباشند و نتوانند در این خصوص به کشورمان کمک کنند اما ظرفیت‌هایی دارند که می‌توان از آنها در مسیر توسعه اقتصادی بهره برد. به عنوان مثال کشور پاکستان عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) می ‌باشد و می‌توانیم از مسیر این عضویت بخشی از محصولات داخلی خودمان را به بازارهای بین‌المللی صادر کنیم و از تخفیفات تعرفه‌ای بهره بگیریم. همچنین برخی کشورهای همسایه همچون عراق و افغانستان متقاضی محصولات تولیدی کشور می‌باشند و بر این اساس می‌توان عنوان داشت که این کشورها می‌توانند بازار مصرف محصولات تولیدی‌مان باشند و روند صادرات محصولات داخلی را تقویت کنند. 
او به تشریح اثرات توسعه تجارت مرزی پرداخت و در این باره متذکر شد: تجارت مرزی دارای توجیه اقتصادی است و بی‌شک با بهره‌گیری از فرصت‌ها و ظرفیت‌های داخلی و همسایگان می‌تواند موجب بهبود شرایط اقتصادی شود. در این راستا ضرورت دارد تا این مهم با اولویت و نگاه ویژه در دستور کار قرار گیرد. وی با اشاره به نقش بخش خصوصی در پایان این گفت‌وگو یادآور شد: بدیهی است که بخش خصوصی ظرفیت‌های بسیاری دارد و در مسیر تقویت تولیدات و صادرات می‌تواند کمک شایانی را ایفا کند. 
قادری در پایان این گفت‌وگو بهره‌گیری از ظرفیت و توان علمی بخش خصوصی در تجارت مرزی را ضروری خواند و با تاکید بر شناسایی دقیق ظرفیت‌های داخلی بیان کرد: در مسیر توسعه تعاملات با کشورهای همسایه و بازارهای بین‌المللی بخش خصوصی بهتر از بخش دولتی می‌تواند نقش آفرینی کند. بنابراین با حضور این بخش و شناسایی ظرفیت‌ها و فرصت‌ها می‌توان ساماندهی تجارت مرزی را عملیاتی ساخت و با دور زدن تحریم‌ها مسیر هموارسازی هرچه تمام‌تر اقتصاد را عملیاتی کرد.