نشانه‌های تشدید منازعه در شرق آسیا

رویکرد مداخله گرایانه آمریکا و برخی شرکای آن در شرق آسیا ، منجر به تبدیل این حوزه ژئو استراتژیک به محمل منازعات جدید در نظام بین‌الملل شده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس با استناد به تصاویر ماهواره‌ای و اسناد دولتی چین گزارش کرده است که پکن اولین نمونه آزمایشی از یک رآکتور هسته‌ای برای استفاده در ناوهای هواپیمابر را ساخته است.فارغ از صحت یا سقم این خبر، می‌توان این گزاره راهبردی را مورد تأیید قرار داد که چینی‌ها در واکنش به مداخله‌گرایی واشنگتن و شرکای آن در حیاط خلوت آن، رویکرد محتاطانه قبلی خود را تا حدود زیادی کنار گذاشته‌اند. مشاهده تحولات آسیای میانه و اروپای شرقی ( که شاخصه آن جنگ اوکراین می‌باشد) در شکل‌گیری این روند تأثیر مستقیم و ملموسی گذاشته است. 
پیش‌ازاین برای مدت‌ها شایعاتی وجود داشت که چین در حال برنامه‌ریزی برای ساخت یک ناو هواپیمابر هسته‌ای است، بااین‌حال این نخستین بار است که مدارک تأیید می‌کنند پکن در حال کار بر روی یک سیستم نیروی محرکه هسته‌ای برای یک ناو هواپیمابر است.پژوهشگران مؤسسه مطالعات بین‌المللی میدلبری در کالیفرنیا مدعی شده‌اند  که این کشف را در حین بررسی سایتی کوهستانی در خارج از شهر لیشان در استان سیچوان چین به دست آورده‌اند، جایی که گمان می‌رفت چین در حال ساخت رآکتوری برای تولید پلوتونیوم یا تریتیوم برای تسلیحات خود باشد. پیام این مسئله گویاست: پکن در آینده‌نگاری تحولات شرق آسیا، نشانه‌ای از کاهش شدت و عمق مداخله‌گرایی غرب در این منطقه را مشاهده نکرده و بر روی استراتژی بازدارندگی حداکثری متمرکز شده است. 
اسناد ادعایی منتشر شده  نشان می‌دهند «مؤسسه ۷۰۱»، که به‌عنوان مرکز تحقیقات و طراحی کشتی چین شناخته می‌شود، تجهیزاتی برای رآکتور خریداری کرده که «برای نصب روی یک کشتی جنگی بزرگ» در نظر گرفته‌شده است.تصاویر ماهواره‌ای از سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ همچنین تخریب خانه‌ها و احداث زیرساخت‌های آب ورودی مرتبط با سایت رآکتور را نشان می‌دهد.در حال حاضر، تنها ایالات‌متحده و فرانسه دارای ناو هواپیمابر هسته‌ای هستند. ایالات‌متحده درمجموع ۱۱ ناو هواپیمابر هسته‌ای دارد که به این کشور اجازه می‌دهد چندین گروه حمله را همیشه در سراسر جهان ازجمله در اقیانوس هند و اقیانوس آرام مستقر نگه دارد.
بااین‌حال پنتاگون به‌طور فزاینده‌ای نوسازی سریع ناوگان چین شامل طراحی و ساخت ناوهای حامل جدید این کشور را رصد می‌کند.نیروی دریایی چین، که ازنظر تعداد بزرگ‌ترین نیروی دریایی جهان لقب دارد، در حال حاضر دارای سه ناو هواپیمابر است.این کشور گفته است که ساخت چهارمین ناو خود را در دست اجرا دارد، بااین‌وجود اعلام نکرده است که آیا این ناو دارای رآکتورهای هسته‌ای خواهد بود یا از الگوهای متعارف همیشگی بهره می‌گیرد.