لزوم تسریع در تکمیل کریدورها و افزایش سرمایهگذاری خارجی بررسی شد؛
تقویت تبادلات تجاری با توسعه کریدورهای ارتباطی
گروه اقتصادی
قرارگیری جمهوری اسلامی ایران در پهنهای مهم و محوری سبب شده تا کشور از موقعیت ژئوپلیتیکی ویژهای برخوردار شود و گذرگاهی استراتژیک برای اتصال شرق به غرب و شمال به جنوب باشد. شایانذکر است تا بگوییم که جمهوری اسلامی ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی، مسیر اتصال کشورهای آسیای میانه و روسیه به آبهای جنوب و اقیانوس هند است و ازاینرو نقش بسیار مهمی را در اتصالات بینالمللی ایفا میکند. خوشبختانه طی ایام گذشته نقش کریدوری جمهوری اسلامی ایران در توسعه ارتباطات بینالمللی غیرقابل انکار بوده و اثرگذاری بسیاری داشته است اما همچنان آگاهان این عرصه بر این باورند که باید مزیت جغرافیایی به منبع درآمدزایی و نشا تحولات اقتصادی تبدیل کرد و کوشید تا با تکمیل کریدورهای مواصلاتی زمینه افزایش سرمایه گذاریهای خارجی در کشور بیشازپیش شود. در حقیقت تکمیل زیرساختهای ریلی، جادهای، بندری و فرودگاهی میتواند علاوه بر درآمدزایی مستقیم و افزایش ترانزیت، پیشران مهمی برای توسعه اقتصادی باشد و سبب فعال شدن حجم قابل توجهی از فعالیتهای صنعتی و خدماتی ازجمله گردشگری نیز شود. فعالان حوزه تجارت بر این باورند که باید برای رونق زیرساختهای ریلی، جادهای، بندری و توسعه طرحهای اقتصاد دریا محور برنامهریزی صحیح داشت و با همکاریهای بینالمللی بهویژه در سطح منطقه ظرفیت آفرینی اقتصادی داشت و پیشرفت سواحل کشور را رقم زد. دراینباره بهتازگی مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشور نیز با اشاره به لزوم متناسب بودن ظرفیتها و موقعیت سواحل مکران با دیگر مناطق توسعه یافته در زنجیره ارزش جهانی بر تقویت اقتصادی بومی منطقه، تأمین زیرساختهای لازم در حوزه انرژیهای تجدید پذیر، تسریع و تکمیل راهگذر مواصلاتی منطقه با همکاری شریکهای بینالمللی و جذب و متمرکز کردن سرمایه داخلی و خارجی با اولویت پیشرفت سواحل مکران تأکید کرده است. در حقیقت توسعه کریدورهای مواصلاتی و سواحل کشور، تقویت اقتصاد بومی منطقه و سپس تقویت اقتصاد کشور را رقم خواهد زد و در بستر رونق اشتغال، توسعه تجارت را عملیاتی خواهد ساخت تنها نیاز است تا دولت برنامهریزی صحیح را در دستور کار خود قرار دهد و در سایه توسعه ارتباطات با همسایگان و دیگر کشورها، کریدورهای ارتباطی را تقویت کند و ظرفیت آفرینی اقتصادی بدارد. در بررسی بیشتر این موضوع به گفتوگو با علیرضا نثاری، نماینده مردم نهاوند و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه میخوانید.
علیرضا نثاری، عضو کمیسیون عمران مجلس:
تقویت تبادلات، تحولات اقتصادی را رقم خواهد زد
علیرضا نثاری، نماینده مردم نهاوند و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به اثرات تکمیل کریدورهای مواصلاتی با همکاری شرکای بینالمللی پرداخت و با تأکید بر لزوم افزایش سرمایهگذاری داخلی و خارجی بیان کرد: در هر کشور توسعه زمانی عملیاتی میگردد که از مسیرها بهدرستی بهره کسب گردد. بهطور کل دولتها و کشورها به دنبال مناطق شخصی خود هستند و میکوشند تا با تسهیل دسترسیها و هزینه تمام شده امکاناتی که در حال استفاده از آن میباشند را تعدیل کنند.
وی ضمن تأکید بر اهمیت تبادلات تجاری افزود: بدیهی است که در فرآیند تجارت تمامی کشورها به دنبال کوتاهترین و امنترین راه برای ارتباطات خود میباشند.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تکمیل کریدورهای مواصلاتی را گامی مهم در توسعه اقتصادی و گردش مالی برشمرد و همچنین خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت استراتژیک خود از ظرفیت بسیار خوبی برخوردار است اما واقعیت این است که نتوانستیم از این ظرفیتها بهدرستی بهره بگیریم و آنها را در مسیر موردنیاز استفاده کنیم. موقعیت ژئوپلیتیک جمهوری اسلامی ایران یکی از بهترین موقعیتها برای اتصال به اروپا میباشد. بنابراین با تکمیل کریدورهای مواصلاتی توسعه اقتصادی و گردش مالی برای کشور رقم خواهد خورد. خوشبختانه این روند تا حدودی در دستور کار قرارگرفته اما میبایست تکمیل و تسریع گردد چراکه هنوز دیر نشده است.
نثاری با تأکید بر لزوم برنامهریزی صحیح و توسعه تبادلات با کشورهای همسایه تصریح کرد: بهطور حتم با برنامهریزی صحیح میتوانیم با کشورهای همسایه و چهبسا کشورهای دوردست قراردادهای اقتصادی بسیار خوبی را وضع کنیم که بهموجب آنهم از ظرفیتهای داخلی بهره کسب گردد و هم از مسیرهای کشور طرف تجاری برای تبادل و افزایش توانمندیها در حوزههای مختلف استفاده شود.
نماینده مردم نهاوند یکی از مهمترین اثرات توسعه همکاریها را رونق ارزآوری و بهبود تراز مالی خواند و همچنین ادامه داد: با افزایش همکاریها چه در سطح همسایگان و چه سایر کشورها، ارزآوری رقم خواهد خورد و منابع مالی کشور نیز تأمین خواهد شد. بر این اساس تراز مالی کشور نیز بهبود پیدا خواهد کرد.
عضو کمیسیون عمران مجلس دوازدهم در پایان این گفتوگو متذکر شد: یکی از موضوعاتی که در حال حاضر کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی موردبررسی قرار داده، اعتبارات شهرداریها بهویژه در مناطق محروم است. بهطور حتم اگر برنامهریزی صحیح را در دستور کار قرار دهیم و از ظرفیتهای خود بهویژه همکاری با شرکای بینالمللی و همسایگان استفاده کنیم، قادر به کاهش بسیاری از مشکلات ازجمله محرومیتزدایی در مناطق محروم خواهیم بود. بنابراین تقویت تبادلات و متمرکز نمودن سرمایهگذاری خارجی اهمیت فراوانی دارد و میتواند سبب تحولات اقتصادی در کشور شود.