مسعود پزشکیان شامگاه دوشنبه در دیدار مجمع نمایندگان استان گلستان با اشاره به انبوه مشکلات و مسائلی که کشور با آن مواجه است، گفت: طی این ماهها سعی کردهام که بسیاری از مشکلات را تا جای ممکن به مردم نگویم که نگران نشوند، اما واقعیت این است که کشور با ناترازیهای سختی مواجه است و منابعی که در اختیار داریم محدود است. مشکلاتی را که کشور با آن دست و پنجه نرم میکند ما ایجاد نکردهایم، اما به ما رسیده و باید برای رفع آنها تدبیر بیندیشیم.
پزشکیان به برخی بحرانهای دولت از ابتدای تشکیل تا کنون اشاره کرد و اظهار داشت: از همان روز اولی که من کار را آغاز کردم، پرستارها اعتصاب کرده بودند، گندمکاران از دولت طلب خود را میخواستند و معلمها و بازنشستگان حقوق و دستمزد دریافت نکرده بودند. از سوی دیگر به حوزه سلامت 90 همت بدهی داشتیم، وزارت نیرو بابت خرید برق و آب 150 همت بدهکار بود و علاوه بر اینها 1200همت هم کسری بودجه داشتیم. اینها را نمی گویم که ناامید شویم، اما از روزی که آمدهایم بحران پشت بحران میآید و تحریمها هم شدیدتر شده است؛ با وجود همه اینها تلاش ما بر این است که کسریها را جبران کنیم و به امید خدا موفق خواهیم شد.
رئیس جمهور به انتصاب مدیرانی از اقلیتها و قومیتهای مذهبی اشاره و خاطرنشان کرد: در این دولت توانستیم استاندارانی از اهل سنت و یا کردها و بلوچها انتخاب کنیم و این اقدام با کمک و موافقت مقام معظم رهبری انجام شد؛ اگر ایشان کمک نمیکردند، نمیتوانستیم این اقدامات را به پیش ببریم. در رفع فیلترینگ هم که به تدریج شامل سایر سکوها نیز خواهد شد، اگر همراهی و کمک روسای سایر قوا نبود نمیتوانستیم این کار را انجام دهیم. اینها نشان میدهد که اگر دست به دست دهیم، میتوان مشکلات را حل کرد، اما با دعوا هیچ کاری پیش نخواهد رفت.
پزشکیان بر اصل شایسته سالاری در دولت خود تأکید و اظهار داشت: معیار انتخاب ما برای مدیران، قومیت و یا دسته و جناح افراد نبوده است، بلکه تلاش کردیم در قالب کمیتهها افرادی را انتخاب کنیم که شایستگیهای علمی و مدیریتی داشته باشند؛ من نیامدهام که قوم و خویش و دسته و جناح خود را بر سر کار بیاورم و به دنبال انتفاع مالی هم نیستم. تمام تلاش من حل مشکلات کشور و کمک به مردم است.
رئیس جمهور به پتانسیلهای رشد کشور اشاره و تصریح کرد: هر گوشه از کشورمان پتانسیلهای بالایی برای رشد دارد، اما اینها بالفعل نشده و باید تلاش کنیم آنها را بالفعل کنیم. ما از همکاری هر کسی که بتواند در چارچوب سیاستهای کلی نظام و برنامه هفتم توسعه مشکلی از دوش این مردم بردارد و خدمتی به کشور کند استقبال میکنیم.
رئیس جمهور به مشکلات مطرح شده از سوی نمایندگان استان گلستان اشاره و خاطرنشان کرد: برای حل این مشکلات به استانداری اختیارات لازم داده میشود و نمایندگان هم کمک کنند که این مشکلات حل شود. دولت در حد مقدورات منابع لازم را هم دراختیار استان قرار خواهد داد.
در این جلسه که معاون امور مجلس رئیس جمهور، نماینده استان گلستان در مجلس خبرگان رهبری و استاندار گلستان نیز حضور داشتند، نمایندگان استان به بیان مسائل و مشکلات گلستان در محورهای «فقر و مشکلات شدید معیشتی مردم»، «تعداد پایین واحدهای صنعتی در استان»، «کمبود آب»، «تکمیل نشدن خط آهن گرگان – بجنورد – مشهد»، «لزوم لایروبی خلیج گرگان و رودخانه گرگانرود»، «وضعیت نامناسب دامداریهای استان» و «لزوم تقویت بازارچههای مرزی در اینچه برون» پرداختند.
نمایندگان استان گلستان همچنین ضمن رساندن سلام گرم آیتالله نورمفیدی به رئیس جمهور از دکتر پزشکیان برای سفر به استان گلستان دعوت کردند.
پزشکیان همچنین درجلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با بیان اینکه روال موجود که باعث وقوع قاچاق روزانه چند ۱۰ میلیون لیتر سوخت شده، یک فاجعه و گواه ناکارآمدی است، اظهار داشت: برای بنده نه حتی به عنوان رئیس جمهور، بلکه به عنوان یک شهروند ایرانی نیز به هیچ وجه قابل قبول نیست که بگویند از چرخهای که تولید و توزیع آن در دست خود ماست، روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق میشود!
رئیس جمهور برنامهریزیهای بلندمدت برای حل این مشکل را نیز ناکارآمد توصیف کرد و با تاکید بر اینکه باید ظرف مدت کوتاهی راهکارهای عملیاتی موثر برای رفع این معضل طراحی کنیم، افزود: وقتی چنین حجمی از سوخت قاچاق میشود و نمیتوانیم جلوی آن را بگیریم، آیا مردم از ما میپذیرند که برای مدیریت مصرف انرژی، گاز و برق صنایع را قطع کنیم!
پزشکیان با تاکید بر اینکه راهکار موثر رفع این مشکل این نیست که سراغ کسانی که به هر دلیل درحلقه پایانی شکلگیری این معضل درگیر هستند برویم و با تهدید معاش آنها، مشکل دیگری ایجاد کنیم، تصریح کرد: باید سرچشمههای ایجاد این وضعیت را اصلاح کنیم. به رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ماموریت میدهم که در یک بازه زمانی یک ماهه با برگزاری جلسات منظم و فشرده، موضوع را به تناسب بخشهای درگیر تقسیم، به شکل مجزا بررسی کارشناسانه کرده، منشا و ریشههای مشکل در هر بخش را شناسایی و برای آنها با کمک کارشناسان راهکارهای اجرایی طراحی کنند.
رئیس جمهور اضافه کرد: از همه ظرفیتهای کارشناسی از جمله دانشگاهیان و دانشجویان نیز در این مسیر کمک بگیرید، چرا که ذهن آنها به دلیل عدم درگیری در منافع و مضار این وضعیت بهتر میتواند مسائل را بررسی و راهکار ارائه دهد.
رئیس جمهور با بیان اینکه به جای تکرار این موضوع از پشت تریبون باید به دنبال رفع ریشهای آن باشیم، خاطرنشان کرد: هر دستگاهی در حوزه مسئولیت خود در زمینه جلوگیری از اتلاف منابع و ثروتهای کشور یک گام به جلو بردارد؛ به عنوان مثال، با جدیت برای شناسایی واحدها، خودروها، تجهیزات و هر بخش و دستگاهی که سهمیه سوخت دارد، اما یا فعال نیست، یا نتیجه فعالیتها و تولیدات آن به نسبت میزان سوخت یارانهای دریافتی به صرفه نیست و یا به میزان مقرر فعالیت ندارد، اقدام کنید.
پزشکیان با تاکید بر اینکه با اطمینان میگویم که جلوی این شکل اتلاف و قاچاق ثروتهای کشور را خواهیم گرفت، اظهار داشت: حتما باید از روشهای علمی تجربه شده برای مدیریت بهینه و صحیح سوخت بهره بگیریم. نیت بنده اصلاح و سامان بخشیدن به وضعیت اداره کشور است و در این مسیر اصلا برایم مهم نیست که مثلا در دور بعدی انتخابات رای بیاورم یا نه! به امید خدا و با پشتیبانی و همراهی مردم، حتما قوانین ناکارآمد و غیرقابل اجرا را اصلاح و مشکلات را رفع خواهیم کرد.
در این جلسه گزارش مفصلی از نحوه، مسیرها، میزان و ریشههای قاچاق روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت از کشور ارائه شد و دستگاههای مرتبط نظرات و راهکارهای پیشنهادی خود برای مقابله با آن را مطرح کردند.
همچنین در پایان این جلسه که صد و سی و ششمین جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بود، مصوب شد که بر مبنای تبصره ۴ ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، هرگونه خرید، فروش، حمل و نقل و نگهداری «پوشاک» و «آرد» خارج از ضوابط تعیینی دولت تخلف محسوب میشود.