چگونه مشوق‌های مالیاتی می‌توانند به رشد سرمایه‌گذاری‌های داخلی کمک کنند؟
سیاست‌های مالیاتی؛ از تشویق سرمایه‌گذار تا ترمیم قدرت خرید

گروه اقتصادی 
در دنیای پیچیده و متغیر اقتصاد، جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی به یکی از اهداف اصلی کشورها تبدیل شده است. این هدف نه تنها به‌منظور تقویت زیرساخت‌های اقتصادی و ارتقای سطح تولید، بلکه برای ایجاد اشتغال و ارتقاء رفاه اجتماعی نیز حائز اهمیت است. در این میان، سیاست‌های مالیاتی به‌ویژه معافیت‌ها و تخفیف‌های مالیاتی به‌عنوان یکی از ابزارهای مؤثر دولت‌ها در جذب سرمایه‌گذاری و حمایت از بخش‌های مختلف اقتصادی شناخته می‌شوند چراکه این مشوق‌ها می‌توانند در ایجاد شرایطی مساعد برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی نقش حیاتی ایفا کنند و با کاهش بار مالیاتی، انگیزه‌های بیشتری برای ورود سرمایه به بازارهای مختلف اقتصادی به‌ویژه در حوزه تولید فراهم نمایند. معافیت‌ها و تخفیف‌های مالیاتی به‌طور خاص در بخش تولید می‌توانند تأثیرات بسیار عمیقی بر رونق اقتصادی بگذارند؛ از آنجا که هزینه‌های تولید بخش عمده‌ای از مشکلات بنگاه‌های اقتصادی را تشکیل می‌دهند، کاهش مالیات‌ها و فراهم آوردن شرایط ویژه برای تولیدکنندگان می‌تواند به‌طور قابل توجهی هزینه‌های عملیاتی آن‌ها را کاهش داده و فضای کسب‌وکار را برای رشد و توسعه بیشتر مهیا کند. این مشوق‌ها نه تنها به افزایش حجم سرمایه‌گذاری‌های جدید در بخش‌های تولیدی کمک می‌کنند، بلکه موجب تقویت بنگاه‌های موجود، به‌ویژه در صنایع کلیدی می‌شوند. به این ترتیب، تولیدکنندگان می‌توانند منابع بیشتری را برای به‌کارگیری فناوری‌های نوین، بهبود فرآیندهای تولید و ارتقاء کیفیت محصولات خود اختصاص دهند. علاوه بر این، معافیت‌ها و تخفیف‌های مالیاتی می‌توانند منجر به افزایش رقابت‌پذیری بنگاه‌های تولیدی شوند. مادامی که هزینه‌های تولید کاهش می‌یابد، شرکت‌ها قادر خواهند بود قیمت محصولات خود را کاهش دهند یا از منابع مالی خود برای سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه بهره‌برداری کنند. این امر در نهایت به نوآوری در صنایع مختلف و افزایش کیفیت محصولات تولیدی منجر می‌شود. در این مسیر، دولت‌ها با استفاده از سیاست‌های مالیاتی مناسب می‌توانند به‌عنوان مشوق‌های فعال در فرآیند توسعه صنعتی عمل کنند و از این طریق به تقویت پایه‌های اقتصادی و تولیدی کشور کمک کنند. شایان ذکر است تا همچنین بگوییم که مشوق‌های مالیاتی به‌ویژه در زمینه تولید، نه تنها موجب کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری و ارتقاء توان رقابتی بنگاه‌ها می‌شوند، بلکه می‌توانند در ایجاد اشتغال و کاهش نرخ بیکاری نیز نقش مؤثری ایفا کنند. این سیاست‌ها به‌طور خاص در اقتصادهای در حال توسعه که نیاز به تقویت تولید داخلی و جذب سرمایه‌گذاران خارجی دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است. در بررسی بیش‌تر این موضوع به گفت‌و‌گو با فتح‌الله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و آلبرت بغزیان، کارشناس مسائل اقتصادی پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.‌

فتح‌الله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: 
هدف از  معافیت‌های مالیاتی  توسعه مناطق محروم است
فتح‌الله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ در گفت‌و‌گو با خبرنگار «رسالت» به تشریح نقش مشوق‌های مالیاتی در جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی پرداخت و در پاسخ به اینکه این که چگونه استفاده از مشوق‌های مالیاتی موجب تقویت تولید می‌گردد، پاسخ داد: به طورکل دولت‌ها به منظور تشویق شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران برای حضور در پروژه‌ها، افزایش سرمایه‌گذاری‌ها و تامین مالی، مشوق‌هایی را درنظرمی‌گیرند که یکی از بارزترین آن‌ها معافیت‌های مالیاتی است. 
وی افزود: به طورعمده معافیت‌های مالیاتی با هدف رفع موانع و رفع محرومیت مناطق درنظرگرفته و اعمال می‌شود. درحقیقت هدف از این نوع معافیت‌ها این است که مناطق محروم توسعه یابند و سرمایه‌گذاران نیز سود ببرند و برای افزایش سرمایه‌گذاری تشویق شوند. 
توسلی با اشاره به درنظرگیری مشوق‌های مالیاتی در مناطق محروم تصریح کرد: روند درنظرگیری معافیت مالیاتی در برخی مناطق مطرح است و هم اکنون نیز در برخی نقاط کشور به منظور افزایش سطح سرمایه‌گذاری‌ها اعمال می‌گردد. 
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تخفیفات مالیاتی همچنین خاطرنشان کرد: در برخی موارد نیز معافیت مالیاتی درنظرگرفته نمی‌شود بلکه تخفیفات مالیاتی اعمال می‌گردد. تخفیفات مالیاتی به طورمعمول از ۵ درصد الی ۱۰ درصد
 اعمال می‌شوند تا بستری برای تشویق و ترغیب سرمایه‌گذاری فراهم گردد. 
نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ همچنین خاطرنشان کرد: مطلوب است تا در ادامه عنوان بداریم که در برخی مواقع نیز هزینه‌ها به عنوان هزینه‌های مالیاتی محاسبه می‌گردد. به بیان دیگر به تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی عنوان می‌گردد که بخشی از هزینه مشخص شده به عنوان هزینه مالیاتی‌شان محاسبه می‌شود تا بتوانند با آسودگی بیشتر به فعالیت و تولید خود بپردازند. او به تشریح اثرات معافیت‌های مالیاتی پرداخت و با تاکید بر تسهیل شرایط تولید متذکر شد: به طورکل می‌توان عنوان داشت که معافیت‌های مالیاتی سبب تشویق و تسهیل فرآیند تولید و کاهش هزینه‌ها می‌گردد. 
وی با تاکید بر لزوم برنامه ریزی و نظارت دقیق یادآور شد: معافیت‌های مالیاتی امری مثبت و حائزاهمیت ارزیابی می‌گردد اما در فرآیند اعمال این مالیات‌ها می‌بایست توجه ویژه داشت. درحقیقت نمی‌توان به‌یکباره و بدون سنجش، معافیت‌های مالیاتی درنظر گرفت. 
توسلی درپایان این گفت‌وگو همچنین ادامه داد: بدیهی ا‌ست که در شرایط حال حاضر اقتصادی، سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی با مشکلات جدی در تأمین منابع مالی مواجه‌ هستند و هزینه‌هایشان افزایش و درآمدهایشان کاهش پیدا کرده است. بنابراین در چنین شرایطی جبران خسارت بنگاه‌های اقتصادی از مسیر مشوق‌ها به ویژه معافیت‌ها و تخفیفات مالیاتی گامی حائزاهمیت است و سبب می‌گردد تا بنگاه‌های اقتصادی در عرصه تولید حفظ شوند جای آنکه به موجب مشکلات حذف شوند.

آلبرت بغزیان، کارشناس مسائل اقتصادی: 
اعمال مشوق‌های مالیاتی با نگاه تقویت سرمایه‌گذاری است
افزایش سقف معافیت مالیاتی کارکنان موجب افزایش فروش محصولات بنگاه‌های اقتصادی می‌شود.آلبرت بغزیان، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌و‌گو با خبرنگار «رسالت» به تشریح نقش مشوق‌های مالیاتی در جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی پرداخت و دراین باره بیان کرد: مالیات ابزاری است که به واسطه آن دولت می‌تواند تولید را به صرفه سازد. براین اساس می‌توان عنوان داشت که تخفیف یا معافیت‌های مالیاتی با هدف تقویت تولید درنظرگرفته می‌شود چراکه هرچه سود تولیدکنندگان افزایش یابد، به همان میزان انگیزه تولید نیز بیشتر خواهد شد.وی افزود: بازی با نرخ مالیات می‌تواند سبب تغییرات اقتصادی شود. به عنوان مثال در برخی مواقع تولید توان پرداخت مالیات را دارد و برهمین اساس نرخ مالیات افزایش می‌یابد. گاه نیز تولید توان پرداخت مالیات را ندارد و نرخ مالیات کاهشی می‌گردد. بغزیان تصریح کرد: مشوق‌های مالیاتی به منظور تقویت سرمایه‌گذاری است. به عنوان مثال در مناطق محروم یا آزاد مشوق‌های مالیاتی اعمال می‌گردد تا جذب سرمایه‌گذاری رقم بخورد. گاه نیز مالیات بر حقوق کارکنان کاهش می‌یابد یا سقف معافیت‌های مالیاتی افزایش پیدا می‌کند. درچنین شرایطی مقصود این است که افراد کم درآمد معافیت‌های مالیاتی بیشتری پیدا کنند چراکه با کاهش مالیات پولی که برای افراد باقی می‌ماند، صرف خرج کردن می‌شود و فروش افزایش می‌یابد. به عبارت دیگر افزایش سقف معافیت مالیاتی برای کارکنان موجب می‌گردد تا میزان فروش محصولات بنگاه‌های اقتصادی تقویت گردد و افزایش یابد. در حقیقت این روند سبب افزایش تقاضا و درنتیجه بهبود تولید می‌گردد. کارشناس مسائل اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد: نکته حائزاهمیت در فرآیند مالیاتی این است که دولت خود می‌بایست مالیات دریافت کند تا هزینه‌های خود را پوشش دهد. براین اساس می‌توان عنوان داشت که مالیات امری دوطرفه می‌باشد و در این فرآیند موضوع عدالت مالیاتی اهمیت فراوانی دارد؛ اینکه در چه محلی و از افرادی مالیات اخذ گردد و در کدام بخش‌ها معافیت تخصیص یابد، موضوعی حائزاهمیت‌ است. او متذکر شد: افزایش سقف معافیت مالیاتی برای کارکنان یا کاهش نرخ مالیات موجب رونق تولید و مقرون به صرفه شدن آن می‌گردد اما مطلوب این است که این مهم در شرایط ثبات اقتصادی برقرار گردد به گونه‌ای که با افرایش معافیت، سایر هزینه‌ها همچون هزینه‌های اجاره، هزینه‌های مرتبط با امر واردات و ... افزایش پیدا نکند. به بیان دیگر مطلوب این است که معافیت‌های مالیاتی در شرایطی اعمال گردد که اثر آن در افزایش هزینه سایر بخش‌ها گم نشود. وی در پایان این گفت‌وگو بیان کرد: توامان با درنظرگیری مشوق‌های مالیاتی می‌بایست هزینه‌ها را در سایربخش‌ها کنترل کرد. مادامی که هزینه‌های تولید بسیار بالا باشد، معافیت‌های مالیاتی نیز سبب نخواهد شد تا سرمایه‌گذاران به افزایش حضور در صحنه ترغیب و تشویق شوند. بنابراین اعمال مشوق‌های مالیاتی نیازمند به کارگیری سایر مشوق‌ها و ثبات اقتصادی است تا نتیجه مطلوب حاصل شود.