فرصتهای نوین در روابط تهران و مسکو بررسی شد؛
پویایی جدید در روابط ایران و روسیه
گروه اقتصادی
بهتازگی معاهده مشارکت جامع همکاریهای راهبردی ایران و کشور روسیه، در راستای همکاری منطقهای دو کشور و با تمرکز بر حوزههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی به امضا رسید که به عقیده فعالان و کارشناسان مربوطه تنها یک سند سیاسی نیست، بلکه نقشه راهی برای آینده است چراکه تمامی ابعاد همکاری میان دو کشور را دربرمیگیرد. در این خصوص فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت اینگونه نوشت: با امضای این معاهده که شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده در همه حوزههای مناسبات دوجانبه است، سطح تعاملات ایران و روسیه ارتقا یافته، زمینه پیشبرد همکاریها تسهیل شده و این معاهده در اقتدار و همکاری منطقهای دو کشور با تمرکز بر حوزههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی مؤثر خواهد بود.
این توافقنامه قراردادی بلندمدت و مبتنی بر اصول منشور سازمان ملل متحد، حقوق دوجانبه و توازن تعهدات و احترام به تمامیت ارضی است. ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با اشاره به سفر رئیسجمهور به روسیه گفت: توسعه روابط تهران و مسکو به نفع دو کشور است و مدیریت درست این روابط میتواند منافع ملی کشور را تأمین کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بابیان اینکه موقعیتهای بینظیر ایران و روسیه میتواند در حل مشکلات دو کشور تأثیرگذار باشد، گفت: تغییراتی در منطقه و جهان در حال رخ دادن است و تجمیع این دو موقعیت میتواند جهانی چندقطبی را تقویت کند و بیشک دو مؤلفه کلیدی جهان چندقطبی، ایران و روسیه هستند و چین نیز بهنوعی با ایران و روسیه اشتراکاتی دارد و به ظرفیتهای دو کشور نیاز دارد و این بلوکبندیها میتواند نویدبخش جهان چندقطبی باشد. نماینده مردم تهران همچنین دراینباره اضافه کرد: ایران نیازهايی دارد که روسیه میتواند آنها را تأمین کند و موقعیتی نیز ایران دارد كه میتواند روسیه را از طرف فشارهای غربی نجات دهد. بنابراین مسیری که دو کشور در همکاریهای دوجانبه شروع کردند، میتواند به نفع دو کشور باشد چراکه ایران کشوری خود کفاست و منابعی که دو کشور دارند میتوانند آنها را به موقعیت خوبی برساند. دراینباره همچنین شهباز حسنپور بیگلری، نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی، توسعه روابط و مناسبات ایران و روسیه بهعنوان دو کشور قدرتمند را به نفع ثبات منطقه دانست و گفت: رونق اقتصادی در سایه این ثبات فراهم خواهد شد.
وی افزود: اجرای این توافقنامهها زمینهساز توسعه روابط و زیرساختهای دو کشور خواهد بود و ارتقا روابط سیاسی، امنیتی و اقتصادی را به دنبال دارد. توسعه روابط با شرق و ازجمله با روسیه بهعنوان یک قدرت اقتصادی و سیاسی ،گامی مهم در مسیر خنثیسازی تحریمهای غرب و بهویژه آمریکا علیه کشورمان است. کارشناسان و فعالان این حوزه نیز بیان میدارند که احداث پروژههای مشترک در زمینههای انرژی، ازجمله صادرات گاز و نفت و همچنین همکاری در زمینه صنایع خودروسازی، فناوری اطلاعات و حملونقل، نمونههایی از اثرات توسعه روابط جمهوری اسلامی و روسیه در سطح اقتصادی است. درحقیقت به عقیده فعالان این حوزه، همکاری دو کشور میتواند به کاهش وابستگیهای اقتصادی و تقویت موقعیت در بازارهای بینالمللی کمک کند. در بررسی بیشتر این موضوع به گفتوگو با محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی و مهرداد گودرزوند چگینی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه میخوانید.
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون شوراهای مجلس:
توسعه روابط تهران و مسکو، تقویت بازاریابی بینالمللی را به همراه خواهد داشت
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح اثرات توسعه روابط و مناسبات ایران و روسیه پرداخت و دراینباره بیان داشت: روسیه کشوری با ظرفیتهای فراوان و قابلتوجه بهویژه در حوزه سرمایهگذاری و بازاریابی بینالمللی است. درحقیقت توسعه روابط با روسیه بازار خوبی را برای محصولات داخلیمان به همراه خواهد داشت.
وی افزود: بر اساس تأمین منافع هر دو کشور، توافقنامهای تنظیمشده است که بهموجب آن اقداماتی حائزاهمیت بهویژه در حوزه اقتصادی صورت میگیرد. جوکار تصریح کرد: توسعه روابط و مناسبات ایران و روسیه و تنظیم توافقنامه دارای منطقی مشخص است. درحقیقت کوشش شده تا ظرفیتهای هردو کشور پایکار آید و در قالب اقدامات راهبردی به کارگرفته شود.
رئیس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی با اشاره به سرمایهگذاری روسیه در صنعت نفت و گاز همچنین خاطرنشان کرد: کوشش شده است تا در حوزه اقتصادی، بهبود وضعیت صورت گیرد و سرمایهگذاری روسها در صنعت نفت و گاز عملیاتی گردد. شایانذکر است تا بگوییم از دیگر مواردی که در فرآیند توسعه روابط و مناسبات ایران و روسیه مقرر شده، توسعه تجارت داخلی و تقویت حضور در عرصههای بینالمللی همچون نمایشگاهها و شبکه توزیع کشور هدف است. وی رونق صادرات را یکی از نتایج اقتصادی توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران و روسیه خواند و متذکر شد: بهموجب توسعه روابط و مناسبات ایران و روسیه صادرات محصولات داخلی کشور بهویژه در حوزههای کشاورزی و صنعتی ازجمله صنعت ساختمان رونق پیدا خواهد کرد.
نماینده مردم یزد در پایان این گفتوگو یادآور شد: همکاری دو کشور جمهوری اسلامی ایران و روسیه میتواند مزیتهای اقتصادی قابلتوجهی را به همراه داشته باشد و امیدواریم در سایه همکاری و تعامل، روابطی بسیار خوب که استوار بر منافع دو کشور است، اجرا و عملیاتی شود.
مهرداد گودرزوند چگینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:
توسعه مناسبات ایران و روسیه رونق همکاریهای دوجانبه اقتصادی را رقم میزند
مهرداد گودرزوند چگینی، نماینده مردم رودبار و عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح اثرات توسعه روابط و مناسبات ایران و روسیه پرداخت و دراینباره گفت: یکی از موضوعات جدی در اداره امور هر کشوری موضوع توسعه روابط است. درحقیقت توسعه روابط در هرکشوری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و اثرات حائزاهمیتی را به همراه دارد. امروز هیچ کشوری در دنیا بینصیب از روابط تجاری و اقتصادی نیست چراکه توسعه روابط سبب تأمین نیازها میگردد و کشورها با تقویت مناسبات است که میتوانند تکمیلکننده یکدیگر باشند. وی افزود: یکی از مهمترین نتایج توسعه روابط و تقویت مناسبات، تأمین نیازها میباشد. درحقیقت نمیتوان بهصورت تنها حرکت کرد و نیاز است تا برخی موارد در بستر همکاریها تأمین گردد و تحقق یابد. گودرزوند چگینی تصریح کرد: خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز همواره بر مبنای توسعه روابط بهویژه با کشورهای مسلمان و همسایه حرکت کرده و همچنان این رویکرد در برنامههای آتی کشور مشاهده میگردد.عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: در بستر همکاریهای بینالمللی و توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی میبایست توجه بداریم که منافع ملیمان تأمین گردد و شرایط اقتصادی به نفع ملت شریف رقم بخورد. او متذکر شد: تقویت تراز بازرگانی یکی از نتایج توسعه مناسبات است و همواره باید بکوشیم تا این مهم بیشازپیش عملیاتی گردد. نماینده مردم رودبار در مجلس دوازدهم در پایان این گفتوگو بیان داشت: روسیه یکی از کشورهای مهم اقتصادی در جهان است. بنابراین توسعه روابط تجاری و اقتصادی با روسیه امری حائزاهمیت است و میتواند بخشی از مشکلات اقتصادی را حل کند. گفتنی است که در این فرآیند جمهوری اسلامی ایران نیز دارای ظرفیتهای فراوانی برای تأمین نیازهای روسیه است و بدین ترتیب میتوانیم بستر مناسبی را برای صادرات و واردات رقم بزنیم.