علی رجبی
کارشناس ارشد سیاستگذاری
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالاتمتحده، در اولین روز شروع دوره جدید کاریاش، فرمان خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی (WHO) را صادر کرد؛ سیاستی که البته در سال آخر دوره اول ریاستجمهوری ترامپ نیز انجام شده بود.
بدین ترتیب، سازمان بهداشت جهانی، یکی از اصلیترین اعضای خود -از سال ۱۹۴۸ میلادی تاکنون- را مجددا از دست داد تا شمار اعضای آن به ۱۹۴ کشور کاهش پیدا کند.
چند انگیزه جدی در پس پرده این فرمان اجرایی قرار دارد که با هم آنها را مرور میکنیم:
۱- تداوم سیاست فشار برچین
همزمان با انتخاب مارک روبیو بهعنوان وزیر خارجه دولت ترامپ که از هواداران سیاست فشار به چین بود، خروج از WHO نیز نشان از آرایش همهجانبه دولت جدید آمریکا علیه چین دارد.
دونالد ترامپ، بهویژه در سال ۲۰۲۰ و به دنبال شیوع پاندمی کووید-۱۹، سازمان بهداشت جهانی را متهم به همپوشانی با منافع دولت چین و ناتوانی در مقابله با شیوع این ویروس از ووهان دانست.
ترامپ انتقادهایی به نحوه مدیریت بحرانها، بهویژه شیوع بیماریها، در سازمان بهداشت جهانی نیز داشته و مدعی بود که این سازمان، تحت نفوذ چینیهاست!
۲- کاهش هزینههای مالی دولت آمریکا
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود نیز معتقد بود که ایالاتمتحده بهطور غیرمنصفانهای سهم زیادی از بودجه پیمانها و سازمانهای جهانی ازجمله WHO را تأمین میکند و این هزینهها باید کاهش یابد. او بارها در خلال کمپین انتخاباتی خود، اعلام کرده که دیگر نمیخواهد آمریکا بیشتر از دیگر کشورها هزینه کند.
خروج مجدد آمریکا از WHO در حالی است که طبق آمار منتشرشده، یکپنجم از بودجه ۶/۸ میلیارد دلاری سازمان جهانی در سال ۲۰۲۳ را، دولت جو بایدن تأمین کرده بود.
پیشبینی میشود، ترامپ سیاست مشابهی در قبال مشارکت مالی در پیمان نظامی ناتو، خروج از پیمان تغییرات اقلیمی پاریس و ... را در پیش بگیرد.
۳- مقابله با دموکراتها در حوزه انحرافات جنسیتی
ابتدا قرار بود، رابرت اف.کندی جونیور -سیاستمدار دموکراتی که به جمهوریخواهان پیوسته- در این پست قرار بگیرد. کندی کارزار انتخاباتی خود را به نفع ترامپ تعطیل کرد تا به این پست نزدیک شود اما مخالفتهای جدی جامعه پزشکی و NGOهای آمریکایی با نظرات افراطی کندی در مخالفت با واکسیناسیون عمومی باعث شد تا ترامپ از تصمیم اولیه صرفنظر کند.
از سوی دیگر، ایدئولوژیهای متفاوتی میان کندی و ترامپ در حوزه آزادیهای اجتماعی وجود دارد. ترامپ بهویژه در دوره اول ریاستجمهوری خود به سیاستهای محافظهکارانه و ضد سیستمهای دولتی متمایل بود، درحالیکه رابرت اف کندی بیشتر به نظارت و حمایت از سیاستهای اجتماعی و حقوقی معتقد بود که شامل فعالان حقوق بشر و حامیان LGBTها
نیز میشد.درحال حاضر، دوروتی فینک بهعنوان وزیر جدید بهداشت و خدمات انسانی دولت آمریکا معرفیشده که متخصص غدد است و مدیر سابق دفتر سلامت زنان در همین وزارتخانه بوده است. او بیشتر یک شخصیت علمی است تا سیاسی و تاکنون اطلاعات خاصی درباره نظرات او در موضوعات چالشبرانگیزی همچون خروج از WHO، نزاع بر سر حقوق همجنسگرایان و ...منتشرنشده است.