وقتی پای یک حقه درمیان است
رمزگشایی از استراتژی ضد ایرانی ترامپ

گروه بین‌الملل 
زهرا مهران‌راد، کارشناس مسائل بین‌الملل

 «مذاکره با زور»سیاستی بر مبنای خلوص آمریکایی و به‌‌دور از نقاب آمریکایی‌های دموکرات، سعی دارد افکار عمومی داخل ایران را که در حال دست و پنجه نرم کردن با جنگ اقتصادی نابرابر است را روبه‌روی حاکمیت و مطالبه‌گر برای مذاکره در قبال«هیچ» قرار دهد.
-مستأجر تازه به دوران رسیده کاخ سفید را بیش از هرچیز باید مردی تاجر صفت دانست، روحیه کاسب‌کارانه‌ای که در هر شرایطی 
به دنبال دروی حداکثری است حتی اگر باد بکارد و طوفان درو کند.
او که هنوز مهر جلوسش بر صندلی کاخ سفید خشک نشده سیاست همزیستی نامسالمت آمیز با ایران رادر دستور کار قرار داده است. از یکسو شعار جذاب مذاکره سر می‌دهد و از سوی دیگر  با اجرای فرمان جدید خود علیه جمهوری اسلامی سعی در تهدید و ارعاب دارد .
از راه نرسیده بخشنامه‌ای را امضا می‌کند  که اگرچه تفاوت چندانی با فرمان‌اجرایی او در سال 2017 ندارد اما تجربه چهار سال مدیریت خود را چاشنی کار کرده و این‌بار قدری پخته‌تر دست‌به‌قلم می‌شود.
نکته دیگر در خصوص سند امضا شده توسط ترامپ علیه ایران بحث حقوقی آن است. اگرچه این سند ذیل «یادداشت ریاست جمهوری» امضا شده و از لحاظ حقوقی در قوانین آمریکا با «فرمان اجرایی» متفاوت و ضعیف‌تر از فرمان اجرایی است ولی در عمل نتیجه یکسانی برای ایران دارد. برای نمونه پس از امضای این سند، وزارت خزانه‌داری آمریکا تحریم‌های جدیدی را علیه ایران در بخش انرژی، کشتیرانی و نفت اعمال کرده است.
اما مستأجر جمهوری‌خواه کاخ سفید در این کارزار از مدیریت افکار عمومی نیز غافل نشده و سعی دارد این‌طور وانمود کند که به دنبال استفاده عملی از این امضا علیه ایران نیست، شاهد این مدعا  لفاظی او پس از امضای سند فرمان اجرایی است که گفته برای امضای آن«مردد» بودم، با وجود آنکه این فرمان «بسیار سختگیرانه» است اما «امیدوارم از این (فشار حداکثری) زیاد استفاده نکنیم»، به‌هرحال باید ببینیم آیا می‌توانیم با ایران به توافق برسیم یا خیر؟
 رمزگشایی از یک بازی نخ نما 
در بازی به‌ظاهر جدیدی که این بار ترامپ به ‌راه انداخته سعی دارد با سیاست یک بام‌ ودوهوا توپ را مثلا در زمین ایران انداخته باشد آن هم  با مستمسک قراردادن یک کلید واژه تکراری «ایران نباید به سلاح هسته‌ای دسترسی داشته باشد»، عبارت نخ‌نمایی که بارها توسط مقامات ایرانی براساس فتوای مقام معظم رهبری رد شده و قابلیت اتکا و رجوع ندارد و ایران در این زمینه قبل‌ترتضمین لازم را داده است.
 سیاست چماق و هویج  یا همان تهدید و مذاکره آقای پرزیدنت تنها مربوط به امضای فرمان اجرایی نشد و ترامپ در گزاره‌ای گزافه جویانه به نیویورک پست گفته است: ترجیح می‌دهد با ایران توافق کند تا این‌که«شدیداآن را بمباران کند» و اضافه کرد که در صورت دستیابی به توافق با ایران، اسرائیل حمله‌ای انجام نخواهد داد. وقاحت سیاست آمریکایی ختم به این کلام هم نمی‌شود، ترامپ در ادامه مصاحبه وقتی خبرنگار می‌پرسد: شما در قبال توافق چه پیشنهادی برای ایران دارید؟ تکرار می‌کند،آن‌ها را بمباران نخواهیم کرد!!! 
 معنای ترامپیسم و تبلور آن در مذاکره
این کلام ترامپیسم  به معنی مذاکره زیر چماق تهدید و جنگ است، «مذاکره بازور»سیاستی بر مبنای خلوص آمریکایی و به‌دور از نقاب آمریکایی‌های دموکرات، سعی دارد افکار عمومی داخل ایران را که در حال دست‌وپنجه نرم کردن با جنگ اقتصادی نابرابر است را روبه‌روی حاکمیت و مطالبه‌گر برای مذاکره قرار دهد. آن هم مذاکره‌ای که طرف مذاکره کننده حتی حاضر نیست سخنی بر سر کاهش یا تخفیف تحریم‌‌های فلج کننده به‌میان بیاورد و حد آن را با وعده مضحک «عدم بمباران» تنزل می‌دهد.
  تا با این روش ضمن بازی نقش قیم‌مدارانه برای منطقه و مردم ایران ژست رهبری اهل گفت‌وگو را نیز گرفته باشد و با پیشنهاد مذاکره برای هیچ  مثلا مردم را به جان حکومت بیاندازد.
این در حالیست‌که مردم ایران فخیم‌تر از آن هستند که درگیر معادلات مکارانه ترامپ شوند و همانطور که رهبری صراحتا اشاره فرمودند مذاکره با آمریکا «هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه» نمی‌دانند و این پاسخ را با حضور حداکثری در راهپیمایی روز 22بهمن به منصه ظهور گذاشتند.
 نقش ملت ایران در خنثی‌سازی توطئه ترامپ
که البته به قول یک خبرگزاری‌ آمریکایی، ایرانی‌ها  در اولین راهپیمایی ا ز زمان بازگشت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا به کاخ سفید و شروع مجدد کارزار «فشار حداکثری» که تهران را هدف قرار داده است، خیابان‌ها را مملو از جمعیت کردند.راهپیمایی 22 بهمن امسال، نقطه پیوند امام و امت در نظام و جامعه اسلامی محسوب می‌شود. آنچه مسلم است این‌که ملت ایران در بزنگاه‌های مهم، حساس و سرنوشت‌ساز همواره منظومه‌ها و نقشه‌های راهبردی و استراتژیک دشمنان را هدف قرار داده و بنیان آن را منهدم ساخته‌اند. بدون شک این قاعده در خصوص دوران پیچیده کنونی( دوران جدید ریاست جمهوری ترامپ) نیز صادق است. 
نکته جالب این است که ترامپ وقتی در مورد موضوع هسته‌ای ایران و توافق در مورد آن سخن می‌گوید صحبتی از رفع تحریم نمی‌کند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در پاسخ به سؤالی مبنی بر این‌که در «ازای توافق چه پیشنهادی به ایران خواهد داد؟»، گفته است: «آن‌ها را بمباران نمی‌کنم.
بر همین اساس است که رهبر معظم انقلاب اسلامی ، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بعد از امضای سند مذکور توسط ترامپ فرمودند: برخی وانمود می‌کنند اگر پشت میز مذاکره بنشینیم فلان مشکل حل می‌شود، اما واقعیتی که باید درست بفهمیم این است که مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد.