آمریکا نه تنها جنگ تعرفه ای با چین، بلکه با اتحادیه اروپا، هند، تایوان و شرکای بین المللی خود را کلید زده است. بسیاری از تحلیلگران می گویند فرامتن منازعه تجاری اخیر به مراتب گسترده تر از اصل این ماجراست! به عبارتی بهتر، این منازعه مستقیما سازمان تجارت جهانی و قواعد و بایسته های جاری در بازارهای مالی را هدف قرار داده و پیش بینی پذیری سرمایه ها و رفتارهای اقتصادی را به چالش کشیده است.اما سوال اصلی اینجاست که این جنگ اقتصادی، چه تاثیری بر بازارهای بورس در سرتاسر دنیا خواهد گذاشت؟
بر اساس گزارش گروه تحلیل و ترجمه شرکت اطلاع رسانی و آموزش بورس ، شکنندگی سیستم تجارت جهانی، به این معناست که دیگر لزوما نمی توان روندهای جاری و آتی در نظام بین الملل را به الگوهای تحلیلی گذشته مورد تحلیل قرار داد.در این خصوص ، الگوهای محاسباتی جدیدی بر بازارهای سرمایه تحمیل خواهد شد که اکثرا مبتنی بر پیش بینی ناپذیری ارزش اکتسابی سهام در آینده است. اگرچه ارزش ذاتی هر سهم در بازارهای بورس جهان قابل محاسبه و ارزیابی خواهد بود اما ارزش اکتسابی آنها( یعنی قیمت خرید و فروش سهام در بازار) تابعی از شرایط محیطی، پیرامونی و شدت منازعات تجاری و صنعتی در نظام بین الملل خواهد بود. این پیش بینی ناپذیری اقتضا می کند تا الگوهای سرمایه گذاری در بازارهای بورس تغییر کند. فراموش نکنیم که بازارهای سرمایه کماکان در دنیا جذاب بوده و گردش بسیاری از سرمایه های
کوچک، متوسط و بزرگ در این بستر پابرجا خواهد ماند. با این حال تغییرات کنونی ، سرمایه گذاران و سرمایه پذیران را به سوی الگوی جدیدی تحت عنوان "سرمایه گذاری صبورانه"هدایت کرده است. شاید در ابتداتصور شود سرمایه گذاری صبورانه مترادف با سرمایه گذاری بلند مدت است اما لزوما این گونه نیست! سرمایه گذاری صبورانه به معنای نگاه تخصصی تر نسبت به بازار سرمایه، ماهیت، مناسبات و متعلقات آن است، به گونه ای که سرمایه گذار ضمن سنجش ارزش ذاتی سهام و رفتار بازار، بر روی روندهای فرامتنی تاثیرگذار بر رویکرد بازار متمرکز شده و عنصر "زمان"را به مثابه یکی از اجزای این تحلیل کلان در نظر بگیرد. پس از وقوع بحران جهانی سال 2008 میلادی و تاثیر مستقیم آن بر بازارهای سرمایه در جهان ،
مفهوم "سرمایه گذاری صبورانه"به صورتی جدی تر از گذشته مورد توجه مخاطبان جهانی بازار بورس قرار گرفت.اما اکنون، در سال 2025 میلادی شاهد بروز مناقشه ای تمام عیار میان آمریکا و دیگر بازیگران اقتصادی هستیم که آن را باید یک "روند" تلقی کرد. در چنین شرایطی سرمایه گذاری صبورانه بیش از پیش نمود پیدا می کند. پروفسورجین آریستا، تحلیلگر ارشد حوزه مقررات پولی و سرمایه گذاری در جهان در مصاحبه ای با نشریه “The Mint” در این خصوص می گوید:
"اکنون باید به دنبال یافتن راهی موثر جهت جذب سرمایه گذاری های صبورانه در نظام اقتصادی و بازار باشیم. سرمایه گذار صبورانه به شرکت های متوسط و کوچک کمک می کند تا نگاه کلان تری نسبت به گردش سرمایه ها و اهداف سرمایه گذاری خود اتخاذ کنند."
همان گونه که از اظهارات پروفسور آریستا برمی آید، ایجاد و تثبیت الگوهای سرمایه گذاری صبورانه در بازارهای ملی و جهانی، نیاز به درک تغییرات اساسی کنونی در حوزه اقتصاد و تجارت بین الملل و متعاقبا، تغییر نگاه کلان نسبت به مقوله سرمایه گذاری و سرمایه پذیری ، خصوصا از سوی شرکتهای کوچک و متوسط است.دلیل اینکه آریستا به شرکت های بزرگ در این خصوص اشاره ای نکرده، به دلیل آن است که شرکت های بزرگ به طور طبیعی الگوی سرمایه گذاری صبورانه را سال هاست دنبال می کنند و این رویکرد، تبدیل به چارچوب فعالیت آنها در بازارهای ملی و بین المللی شده است. با این حال چنین الگویی کمتر در قبال شرکت های کوچک و متوسط تعریف و تصدیق شده است. به نظر می رسد با تشدید مناقشات اقتصادی، که فعلا خود را در جنگ تعرفه ای نشان داده است، ابعاد جدیدتری از این الگوی ملی و فراملی برای بازارهای سرمایه ترسیم شود.
منبع:The Mint