محمد ناظمی اردکانی
مقام معظم رهبری، سال ۱۴۰۴ را سال سرمایهگذاری برای تولید نامگذاری نمودند. شعار سال در واقع یک راهبرد است که توسط رهبری نظام تعیین میگردد تا مسئولان کشور حول محوریت آن متمرکز شده و کلیه جهت گیریها را به سمت آن ببرند و سه قوه و ارکان نظام حکمرانی هماهنگ شوند و همافزا عمل کنند.
هر چند شعار امسال مانند سالهای گذشته جنبه اقتصادی دارد، اما به منزله آن نیست که صرفاً مسئولین اقتصادی میبایستی بر اجرای آن همت گمارند.
بلکه سایر بخش ها اعم از عرصههای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی نیز لازم است برای تحقق شعار سال تلاش کنند.
۱ - تحقق شعار سال، عزم ملی میطلبد و در این ارتباط رسانه ملی نقش اول دارد منوط به اینکه کلیه شبکههای صدا و سیما درگیر این موضوع شوند و با ساخت برنامههای مختلف و متنوع و برگزاری گفت وگوهای دو و چندجانبه، شرایط اجرای فراگیر تحقق شعار سال را مهیا سازند تا جایی که، حداقل ۱۰ درصد برنامه شبکه های صدا و سیما به این موضوع اختصاص پیدا کند.
۲ - فعالین سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در فضای مجازی با تولید محتواهای مناسب، مخاطبین خود را به این سمت جذب و تشویق نمایند و به این باور برسانند که برونرفت از چالشهای پیش روی نظام و عبور از سختی معیشت که دامنگیر عموم جامعه شده است سرمایهگذاری در عرصه تولید میباشد. از طرفی، رسانه ملی و فضای مجازی تحقق شعار سال را به یک پیمایش و مطالبه ملی تبدیل نموده از دستگاههای ذیربط اجرای آن را درخواست نمایند. بدیهی است تولید محتوای فاخر در چارچوب شعارسال میتواند عامل موفقیت رسانه ملی و فضای مجازی در بستر فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه در آفرینش عزم ملی باشد.
۳- در مسیر افزایش سرمایهگذاری برای تولید، موانعی وجود دارد که میبایستی به دقت و با مطالعه کارشناسی شناسایی و مرتفع گردد که به اجمال با نگاه تبیینی اشاره میشود.
-با جدیت تمام همه ساز و کارهای ثبات اقتصادی از جمله کاهش نرخ تورم و حفظ ارزش پول ملی به کار بسته شود.
-حجم بالای نقدینگی کشور به سمت تولید سوق داده شود. در این ارتباط لازم است نظامهای تشویقی و تسهیلگری به کار گرفته شود. نظام پولی و بانکی، نظام مالیاتی، نظام بازرگانی به ویژه موضوع تعیین تعرفه این نظامها به نفع تولید اصلاح شود.
- برای جلب سرمایههای کوچک، بهترین ساختار تجربه شده، بخش تعاون است، در این خصوص میبایستی وزارت تعاون, کار و رفاه اجتماعی تلاشی مضاعف را عهدهدار شوند.
- ۱۰ شاخص فضای کسب و کار اصلاح یابد، همانند شاخص ثبت فعالیت و صدور پروانه کسب و کار که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفت.
- دولت برای میدان دادن به بخش خصوصی لازم است شرکتهای کوچک و بزرگ دولتی را که در اختیار دارد واگذار نماید.
- با حمایت از بخش خصوصی از ظرفیت اتاقهای تعاون، اصناف، صنایع، معادن و بازرگانی بیشتر استفاده نماید.
- اتاقهای سه گانه با حضور اتحادیههای مختلف تولید، توزیع و عرضه، نشستهای هماندیشی در سطح ملی و استانی برای تحقق شعار سال برگزار نمایند.
۴- سازمان برنامه و بودجه با کمی کردن افزایش سرمایهگذاری به میزان حداقل ۲۰ درصد، هدف گذاری نماید. بنابراین اعلام نماید که میزان سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۳ در بخشهای مختلف چه میزان بوده است و در سال ۱۴۰۴ سهم سرمایه گذاری با هدف افزایش ۲۰ درصد در بخشهای مختلف اعم از کشاورزی، صنعت، معدن، تجارت و خدمات چه میزان باید باشد و در پایان سال این هدف گذاری را مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته و اعلام عمومی شود.
انتظار میرود نقشه راه افزایش سرمایه گذاری در بخش تولید، در نشست سران سه قوه به تصویب رسیده و در پایان سال ۱۴۰۴ شاهد تحول و پیشرفت و رشد قابل قبول در اقتصاد ملی باشیم و بخش های مختلف پاسخگوی مطالبه مقام معظم رهبری باشند.