دلالی ویتکاف با چاشنی ابهام و طلبکاری!

فرستاده ویژه ترامپ، در سخنانی جدید نسبت به‌احتمال دستیابی به توافقی هسته‌ای با ایران قبل از حل بحران اوکراین ابراز خوشبینی کرد. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور غرب آسیا، در گفت‌وگویی با«آتلانتیک» تأکید كرد :
«ما ممکن است پیش از پایان جنگ اوکراین، با ایران به توافق برسیم. ایران اکنون در نقطه بحرانی قرار دارد، و همین‌جا لحظه تصمیم‌گیری‌های تاریخی است.»
واقعیت امر این است که ویتکاف درصدد بازنویسی و بازگویی همان مواضع ترامپ در قبال توافق هسته‌ای احتمالی با تهران برآمده و سخنان وی را نمی‌توان مصداق نوعی بداهه گویی یا اعلام خبری تازه از صحنه مذاکرات مسقط قلمداد کرد. نباید فراموش کرد که تناقض مواضع ویتکاف در دور نخست مذاکرات مسقط و دور سوم مذاکرات، موردتوجه بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان مسائل بین‌الملل قرار گرفت. این مواضع متناقض( که ناظر بر حق ذاتی غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران بوده است )، منجر به آن شد تا دور چهارم مذاکرات مسقط نوعی عقب‌گرد به دور نخست مذاکرات قلمداد شود. 
یکی از موضوعاتی که در خصوص ویتکاف باید مدنظر قرار داد، به پیشینه وی در عرصه سیاست و اقتصاد باز می‌گردد. ویتکاف که درگذشته یک سرمایه‌گذار املاک در نیویورک بوده و دوستی ۴۰ ساله با ترامپ دارد، اکنون به بازیگر اصلی درصحنه سیاست خارجی آمریکا تبدیل‌شده است،نقشی که ازنظر برخی دیپلمات‌های سابق، پیش‌تر در اختیار افرادی مانند جرد کوشنر بود.ازاین‌رو نمی‌توان ویتکاف را مصداق یک سیاستمدار مسلط بر اساسنامه‌ها، داده‌ها و متعلقات حقوقی و فنی پرونده هسته‌ای ایران قلمداد کرد. اظهارات اخیر ویتکاف، بیش از آنکه نشان دهنده تسلط بر متن مذاکرات باشد، مصداقی از تلاش وی مبنی بر دست‌کاری فرامتن مذاکرات و انداختن توپ به زمین ایران تلقی می‌شود.بنابراین در تحلیل سخنان ویتکاف در تأیید یا رد حق ذاتی غنی‌سازی اورانیوم نباید چندان دچار هیجان شد! برخلاف آنچه ویتکاف سعی در القای آن دارد، حق ذاتی ایران در غنی‌سازی اورانیوم موضوعی نیست که تأیید یا رد آن از سوی ویتکاف و ترامپ تأثیری از اصالت و موضوعیت آن داشته باشد. علاوه برآن، خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات کنونی مشخص است و عدول نمایندگان آمریکایی از این موارد، مترادف با شکست مذاکرات خواهد بود. در چنین شرایطی لازم است با تأکید بر اصل «تأمین نیازهای اساسی ایران»در زمینه بهره‌برداری از انرژی هسته‌ای، توپی که عامدانه از سوی ویتکاف به زمین ایران انداخته شده را بار دیگر به واشنگتن بازگرداند.فراموش نکنیم که ویتکاف در حال مذاکره بر سر پرونده ای‌است که دلیل پیچیدگی آن، خروج ترامپ از توافق هسته‌ای در سال 2015میلادی بوده است. بنابراین ، بهتر است وی بیش ازاین‌جهت وارونه‌سازی صحنه و خلط واقعیات مسلم درصحنه مذاکرات هسته‌ای تلاش نکند!