ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس:
درحال حرکت بهسوی نظم جدید منطقهای و فرامنطقهای هستیم
ابراهیم عزیزی، نماینده مردم شیراز و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» بیان کرد: جهان درشرایطی بهسر میبرد که تحولات بسیار سریع، سیال و پیچیده شده است و یکی از ویژگیهای این دوران، اراده خروج از یک جانبهگرایی بسیاری از نظامهای سیاسی، ملتها و گروههای مختلفی است که در ژئوپلیتیک منطقهای و فرامنطقهای نقشآفرین هستند.
وی افزود: اراده مبتنی بر خروج از رویکرد یک جانبهگرایی بهموجب انحصارطلبی و تمامیتخواهی برخی نظامهای سیاسی بهویژه آمریکاییها و برخی کشورهای همراه و همپیمان با آمریکا است. بهموجب شرایط مطرح و اراده مبتنی بر مقابله و جلوگیری از یک جانبه گرایی درحال حرکت بهسوی نظم جدید منطقهای و فرامنطقهای هستیم که منتهی بهنظام چندجانبهگرایانه میگردد. در این مسیر نظامهای سیاسی که همافزا، همپیمان و بهرهمند از مشترکات هستند، با یکدیگر همراه خواهند بود و به سمت رویکرد جدیدی مبتنی بر خروج از یکجانبهگرایی حرکت خواهند کرد.
عزیزی تصریح کرد: کشورهایی که امروز محور نظم جدید هستند؛ جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه میباشند که هماینک بهعنوان قطبهای برتر نظم جدید مطرح هستند. همچنان میبایست تلاش کنیم تا تمامی ظرفیتها در کنار یکدیگر قرار گیرد و سایر ظرفیتهایی که این رویکرد را تقویت میدارد نیز به کار گرفته شود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: امروز یکی از دلایل عمدهای که آمریکاییها با جمهوری اسلامی ایران بهعنوان پرچمدار یک حرکت منطقهای و با چین بهعنوان یک رقیب و با روسها نیز به دلایل مختلف برخورد میدارند، خروج از یکجانبهگرایی است. درحقیقت احساس آمریکاییها این است که نظم تکقطبی و یکجانبهگرایانه که مدتها برای آن تلاش کرده و اصرار داشتهاند، درحال فروپاشی است. آمریکاییها سالها تصور کردهاند که جهان همچون یکدهکده است و تنها یک کدخدا میخواهد.
او متذکر شد: به طورحتم در آیندهای نزدیک کشورهای بسیاری به رویکرد خروج از یکجانبهگرایی و حرکت بهسوی چندجانبهگرایی ملحق خواهند شد.
وی درپایان این گفتوگو یادآور شد: پیمان بریکس، اوراسیا و عضویت در سازمان همکاری شانگهای رویکرد خروج از یکجانبهگرایی و حرکت بهسوی چندجانبهگرایی را هرچهتمامتر توسعه خواهد بخشید و بیشک توافق میان ایران و روسیه که در قالب لایحه معاهده مشارکت جامع ایران و روسیه به تصویب رسید نیز فرصتآفرین است و مجالی را فراهم میسازد که بهموجب آن خروج از یکجانبهگرایی بهصورت هرچهتمامتر عملیاتی خواهد شد.