آیا ترامپ دوباره چرخش خواهد کرد؟

رفتار بازارهای سرمایه در کشورهای گوناگون جهان، خصوصا در اروپا و آسیای شرقی تحت تأثیر منازعه تجاری تعرفه‌ای میان واشنگتن و پکن قرارگرفته است. در این میان، برگزاری مذاکرات دوجانبه میان آمریکا و چین، امید سرمایه‌گذاران خرد و کلان در بازارهای اروپا را در خصوص انعقاد یک توافق پایدار میان طرفین اصلی منازعه که اتفاقا دو شریک اصلی وارداتی و صادراتی اروپا محسوب می‌شوند را افزایش داده است. 
اما سؤال اصلی اینجاست که آیا واقعا چنین توافق پایداری حاصل می‌شود یا در ادامه این مسیر با بحران‌هایی مواجه خواهیم شد؟اسکال دونوهو، وزیر دارایی ایرلند و رئیس یوروگروپ (وزرای دارایی کشورهای عضو اتحادیه اروپا)، در گفت‌وگویی اختصاصی با یورونیوز از توافق ایالات‌متحده و چین برای کاهش چشمگیر تعرفه‌ها به مدت ۹۰ روز استقبال کرد و آن را تحولی امیدوارکننده در روابط اتحادیه اروپا و آمریکا خواند.
صورت‌بندی این«امید» چندان دشوار نیست. پس از چند هفته تنش شدید اقتصادی، ایالات‌متحده و چین توافق کردند که تعرفه‌هایی را که علیه یکدیگر اعمال کرده بودند، به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهند. تصمیمی که نشانه‌ای از کاهش تنش در یکی از مهم‌ترین روابط تجاری جهان است.ایالات‌متحده پیش‌تر تعرفه‌هایی تا سقف ۱۴۵٪ بر کالاهای چینی اعمال کرده بود که باعث نگرانی از اختلال طولانی مدت در جریان تجارت جهانی شده بود.اکنون اما در پی یک اعلام رسمی در کاخ سفید، رئیس‌جمهور دونالد ترامپ از «تنظیم کامل مجدد» روابط آمریکا و چین خبر داده است.اما تجربه نشان داده که لزوما اعلام یک تصمیم در کاخ سفید به معنای اجرایی شدن آن نیست! نمونه بارز این مسئله را می‌توان در پرونده مهم جنگ اوکراین مشاهده کرد:جایی که قرار بود ترامپ در عرض 24 ساعت توافق آتش‌بس را به طرفین منازعه
 ( مسکو و کی یف) تحمیل کند اما امروز پس از 4 ماه از بن‌بست در مذاکرات آتش‌بس جنگ اوکراین سخن می‌گوید. 
در پرونده جنگ تجاری و تعرفه‌ای آمریکا و چین، طرف‌های منازعه گام‌هایی را جهت «تخفیف منازعه»برداشته‌اند اما این به معنای بازگشت به شرایط قبل از حضور ترامپ در کاخ سفید نیست! بر اساس توافق جدید، هر دو کشور به مدت ۹۰ روز در تعرفه‌ها تخفیف قائل خواهند شد. ترامپ همچنین اعلام کرد که انتظار ندارد نرخ‌های ۱۴۵ درصدی دوباره بازگردد.با این حال، رئیس‌جمهور آمریکا تضمینی در خصوص پایان یافتن جنگ اقتصادی با چین نداده و در طرف مقابل، گارد پکن نیز در برابر هرگونه چرخش مجدد واشنگتن در مذاکرات تعرفه‌ای بسته است!