ضرورت تأمین و توزیع مناسب نهاده‌های دامی بررسی شد:

نظارت مجلس بر تأمین نهاده‌های دامی

گروه اقتصادی
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهادکشاورزی در جلسه ۱۴ مردادماه صحن علنی مجلس شورای اسلامی در سخنانی برای پاسخ به سؤال عبدالجلال ایری، نماینده کردکوی و ۳۷ نماینده در مورد اینکه چرا وزارت جهاد کشاورزی برنامه جامعی در خصوص دامداری سنتی در روستاها ندارد؟ گفت: یکی از طرح‌هایی که در راستای حمایت از دامداری‌های سنتی در دست است، انجام اقدامات لازم در حوزه تغذیه، اصلاح‌نژاد و بهسازی اماکن دامی با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام است. وی افزود: کارهای خوبی را در این زمینه آغاز کردیم و به‌تازگی در پنج استان اجرای آن شروع شده که این اقدامات مبنای کار ما برای وعده‌هایی که دادیم است. امیدواریم تا پایان دولت چهاردهم بتوانیم در تولید گوشت قرمز به خودکفایی برسیم. بااین‌وجود در نشست صحن علنی مجلس شورای اسلامی مورخ روز سه‌شنبه ۸ مهر ۱۴۰۴، هادی قوامی، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: وضعیت تأمین گوشت قرمز در کشور در شرایط فعلی اقتصادی، با چالش‌های جدی مواجه شده است و یکی از عوامل اصلی در این زمینه، موضوع تأمین نهاده‌های دامی است. وی با اشاره به جمعیت قابل‌توجهی از عشایر و دامداران که تأمین‌کنندگان اصلی گوشت قرمز سبک و سنگین هستند، افزود: از ابتدای سال جاری بارها نسبت به وقوع خشکسالی و تبعات آن هشدار داده‌ایم و این خشکسالی‌ها موجب کاهش شدید منابع علوفه طبیعی و در نتیجه وابستگی شدید دامداران به نهاده‌های دامی وارداتی نظیر جو و کنسانتره شده است. 
نایب‌رئیس اول کمیسیون برنامه‌وبودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: اگر تأمین نهاده‌های دامی به‌موقع و باقیمت مناسب صورت نگیرد، بدون شک دام‌های مولد روانه کشتارگاه می‌شوند؛ اتفاقی که در سال ۱۴۰۰ نیز تجربه شد. به‌عنوان‌مثال در استان خراسان شمالی، جمعیت دام سبک از حدود یک‌میلیون و هفتصد هزار رأس به کمتر از ۷۰۰ هزار رأس کاهش یافت و این امر نه‌تنها ضربه بزرگی به اقتصاد عشایر و دامداران وارد کرد، بلکه کشور را به سمت افزایش واردات گوشت سوق داد. قوامی با اشاره به مشکلات جدی که در تأمین ارز وجود دارد، با تأکید بر کاهش تولید داخل، افزایش وابستگی، افزایش قیمت گوشت قرمز و درنهایت تلخ شدن کام مردم، گفت: با توجه به پیش‌بینی شرایط آب‌وهوایی و تداوم خشکسالی در پاییز بر اساس اعلام وزارت نیرو، اگر اکنون تدبیر نکنیم، در ماه‌های آینده با بحران در بازار گوشت مرغ و سایر محصولات پروتئینی نیز روبه رو خواهیم شد. بر همین اساس با برنامه‌ریزی صحیح و همکاری دستگاه‌ها می‌توان از مسیرهایی نظیر کشت قراردادی، واردات هدفمند و تأمین ارز ترجیحی برای نهاده‌ها، از بحران جلوگیری کرد. شایان‌ذکر است تا بگوییم که برهمین اساس نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه‌شنبه مجلس با ۱۹۲ رأی موافق، ۲۵ رأی مخالف و
 ۶ رأی ممتنع از ۲۴۱ نماینده حاضر با درخواست تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در واردات نهاده‌های دامی موافقت کردند. دراین خصوص رضا حاجی‌پور، سخنگوی کمیسیون کشاورزی نیز گفت: بررسی دلیل و چرایی گران شدن واردات نهاده‌های دامی در مقایسه باقیمت بازارهای جهانی، چرایی عدم استفاده از نهاده‌های دامی جایگزین متناسب با اقلیم کشور و گزارش اقدامات صورت گرفته در این خصوص و چرایی عدم نقش‌آفرینی شرکت‌های پشتیبانی امور دام، بازرگانی دولتی، سازمان تعاونی روستایی و اتحادیه‌های حوزه دام در واردات نهاده‌های دامی برای انحصارشکنی از محورهای این تحقیق و تفحص است. وی افزود: بر اساس این تحقیق و تفحص باید لیست کامل دریافت‌کنندگان ارز برای واردات نهاده‌های دامی در طول ۱۰ سال اخیر در راستای شفافیت منتشر شود، همچنین باید لیست واردکنندگان نهاده‌های دامی در راستای شفافیت انتشار عمومی پیدا کند. در بررسی بیش‌تر این موضوع و پیرامون ضرورت تأمین و توزیع مناسب نهاده‌های دامی به گفت‌وگو با حامد یزدیان، عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی و غلامرضا میرزایی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه می‌خوانید. 

حامد یزدیان، عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس:  
نظارت بر تأمین  نهاده های دامی باید تقویت شود

حامد یزدیان، نماینده مردم یزد و عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» پیرامون ضرورت تأمین و توزیع مناسب نهاده‌های دامی بیان کرد: تأمین و توزیع مناسب نهاده‌های دامی موضوعی بسیارمهم است و از اهمیت‌به‌سزایی نیز برخوردار می‌باشد. به همین خاطر طی ۶ ماه گذشته در کمیسیون کشاورزی چندین مرتبه نشست برگزار کرده و این موضوع را مورد بررسی و واکاوی قرار دادیم. دراین خصوص سفری به بندرامام نیز داشتیم و میزان موجودی در انبارها را بررسی کردیم. وی افزود: تأمین و توزیع مناسب نهاده‌های دامی مسئله‌ای است که همواره نیاز به بررسی و تنظیم‌گری دارد چراکه نهاده‌ها نقش بسیار مهمی را در تولید گوشت قرمز دارند و اثرات چشم‌گیری بر عرصه تولید می‌گذارند. 
عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تأمین و عدم تأمین نهاده‌ها امری است که می‌تواند به‌صورت مستقیم بر قیمت‌‌ها اثر بگذارد. بنابراین نگرانی‌های موجود دراین خصوص ضروری و همچنین طبیعی است. 
نماینده مردم اصفهان در مجلس دوازدهم تصریح کرد: به‌تازگی پیرامون لزوم تأمین و توزیع مناسب نهاده‌های دامی نشستی را با وزیرجهاد کشاورزی و معاونین داشتیم و این موضوع را به‌صورت جدی بررسی کردیم و با همکاری دستگاه‌های نظارتی این فرآیند را رصد خواهیم کرد. 
او همچنین ادامه داد: مجلس دو تحقیق و تفحص را به همین راستا مصوب کرده است. تحقیق و تفحص نخست در صحن به تصویب رسید و دیگری در کمیسیون مقرر شد. هر دو موضوع مرتبط با امر واردات نهاده‌های دامی و امور مرتبط با پشتیبانی دام است و در راستای بهبود شرایط و تنظیم‌گری است. 
وی درپایان این گفت‌وگو بیان داشت: شایان ذکر است تا درنهایت بگوییم که بخشی از مشکلات مطرح در حوزه تأمین نهاده‌های دامی به مسئله تأمین ارز مربوط می‌شود. بنابراین موضوع‌مان تنها وزارت جهادکشاورزی نیست و به مجموعه سازمان برنامه‌وبودجه و بانک مرکزی نیز مربوط می‌شود که این مورد نیز درحال پیگیری است.

غلامرضا میرزایی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس:
 بی‌انضباطی در توزیع نهاده‌ها به ضرر تولید است

غلامرضا میرزایی، نماینده مردم بروجن و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» بیان کرد: به طورحتم نهاده‌های دامی اثرگذاری چشمگیری در بحث تولید دارند و تضمین‌کننده بخش قابل‌توجهی از امنیت غذایی کشور می‌باشند. متأسفانه دراین خصوص تاکنون انضباط خوبی را شاهد نبوده‌ایم و کاستی‌هایی دیده می‌شود. درحقیقت اکنون نمی‌توان به توزیع و تأمین مناسب نهاده‌های دامی اطمینان داشت و گاه این نهاده‌ها با تأخیر بسیار به دست تولیدکنندگان می‌رسند که شرایط بسیار سختی را به‌ویژه برای دامداران رقم می‌زنند. 
وی افزود: عدم تأمین و توزیع مناسب نهاده‌های دامی می‌تواند چالش آفرین باشد و مشکلاتی را درحوزه تولید رقم بزند. اکنون نیز درهمین حوزه کاستی وجود دارد و اطمینان کافی نسبت به توزیع مناسب در فصل پاییز و زمستان وجود ندارد. 
میرزایی تصریح کرد: علاوه بر نهاده‌های دامی در بحث نهاده‌های کشاورزی و به‌ویژه حوزه کود، بذر و سموم نیز دچار مشکل هستیم. به نظر می‌رسد که در هر استان به سلیقه شخصی و متفاوت عمل شده است یا آنکه در فرآیند توزیع یکپارچگی و هماهنگی شکل نگرفته است. او همچنین ادامه داد: در حوزه نهاده‌های دامی توزیع متعادل به چشم نمی‌خورد و همین عدم توزیع مناسب شرایط را برای دامداران با چالش مواجه کرده است. وی در پایان این گفت‌وگو بیان کرد: باید توزیع و تأمین مناسب در حوزه نهاده‌های دامی صورت گیرد تا دامداران با اطمینان خاطر حرکت کنند و شرایط را به‌خوبی سپری کنند. متأسفانه به‌موجب مشکلات متعدد و مطرح دراین حوزه، مجلس شورای اسلامی بررسی‌های لازم را آغاز کرده و موضوع تحقیق و تفحص را مصوب کرده است تا این مهم پیگیری شود. گفتنی ا‌ست که آغاز این تحقیق و تفحص به‌منزله آن است که نمایندگان دراین خصوص دغدغه جدی دارند و درصدد آنند تا نیازهای جامعه کشاورزی و دامداری تأمین شود.
نظارت مجلس بر تأمین نهاده‌های دامی