غذای گران، دورریز گسترده

دکتر احمد اسماعیل‌زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفت‌وگو با ایسنا، درباره ضرورت مدیریت مصرف موادغذایی و کاهش ضایعات موادغذایی، گفت: ضایعات و دور ریختن موادغذایی از معضلات اساسی حوزه غذا و تغذیه  محسوب می‌شود و وزارت بهداشت بارها بر این موضوع تأکید کرده است. متأسفانه، بیش از ۳۰ درصد غذای تولیدی در کشور در مراحل مختلف کاشت، داشت، برداشت، نقل‌وانتقال و مصرف هدر می‌رود.
او درباره معضل و چالش هدر رفت غذا تصریح کرد: اگرچه هدررفت غذا یک مشکل جهانی است و در بسیاری از نقاط دنیا وجود دارد اما  آمار و ارقام آن در کشور ما قابل توجه است. متأسفانه، میزان هدررفت برخی اقلام غذایی به‌ویژه میوه‌ها و سبزی‌ها از ۴۰ درصد تجاوز می‌کند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه سیاست واحدی برای کاهش ضایعات غذایی نداریم، افزود: متأسفانه، هیچ سیاست منسجمی در حوزه کاهش ضایعات در مراحل داشت، برداشت، کنترل و مصرف وجود ندارد؛ به همین دلیل، منابع زیادی را از این طریق از دست می‌دهیم. وزارت بهداشت، متولی آموزش مردم در زمینه کاهش ضایعات و دورریز غذا در سطح مصرف است.
اسماعیل‌زاده درباره هدررفت موادغذایی در دانشگاه‌ها گفت: اخباری در رسانه‌های کشور مبنی بر هدررفت موادغذایی منتشر شد. بنابر اعلام معاون دانشگاه تهران، حدود ۳۰۰ میلیون تومان در هر روز دورریز غذا دارند. این مشکل به دانشگاه تهران محدود نمی‌شود و در اغلب مراکزی مانند ادارات، رستوران‌ها، خوابگاه‌ها، زندان‌ها و سربازخانه‌ها که غذا به‌صورت جمعی ارائه می‌شود، میزان دورریز غذا بسیار بالا است. وزارت بهداشت از مسئولان این مجموعه‌ها می‌خواهد با راهکارهای مختلف در جهت کاهش ضایعات غذایی گام بردارند.
او بابیان اینکه راهکارهای متعددی برای کاهش ضایعات غذایی وجود دارد، تصریح کرد: کاهش ضایعات موادغذایی نه تنها به یک مجموعه کمک می‌کند، بلکه به نفع کشور نیز محسوب می‌شود. دفتر بهبود تغذیه به‌منظور کاهش دورریز موادغذایی به مجموعه‌هایی که غذا به‌صورت جمعی ارائه می‌دهند، توصیه می‌کند در جهت حفظ کیفیت غذای تولیدی گام بردارند. این مجموعه‌ها می‌بایست مجهز به آشپزخانه‌های به‌روزتر باشند و از روش‌های سنتی دست بردارند. در وهله نخست، هزینه‌های تجهیزات آشپزخانه که نیاز به دخالت کمتر دست دارند، گران هستند اما در درازرمدت سبب حفظ ذخایر مالی می‌شود. کیفیت پایین غذا، یکی از دلایل عمده دورریز غذا در مراکز ارائه غذا به‌صورت جمعی محسوب می‌شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بابیان اینکه ارائه غذا نیم‌پرس، یک راهکار مؤثر برای کنترل دورریز غذا است، گفت: خوشبختانه، این راهکار در برخی دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور ارزیابی شده؛ ارائه نیم‌پرس در کنار پرس کامل، می‌تواند دورریز غذا را کاهش دهد. این اقدام به‌ویژه در خوابگاه‌ها که غذا با فروش ژتون ارائه می‌شود بسیار مؤثر است؛ حتی در مراحل اولیه می‌توان نیم‌پرس را رایگان ارائه کرد تا فرهنگ‌سازی شود و بعد هزینه غذا دریافت شود.
وی درباره ضرورت کاهش چربی و نمک در پخت‌وپز گفت: میزان استفاده از چربی و نمک در آشپزخانه‌هایی که غذا را به‌صورت سنتی آماده می‌کنند، بسیار زیاد است. چنین شرایطی نه تنها به‌سلامت مصرف‌کنندگان آن غذا آسیب می‌زند، بلکه سبب هدررفت منابع آن مجموعه به‌طور مثال یک دانشگاه می‌شود. این در حالی است که می‌توان غذا را سالم‌تر و با هزینه کمتر تولید کرد.
غذای گران، دورریز گسترده