آشفتگی در بازار آلمان

بازار بورس فرانکفورت روزهای نسبتا آرام اما پردغدغه ای را سپری می‌کند. شرکت بزرگ "دویچه بورزه" اداره‌کننده بازار بورس فرانکفورت، برای معاملات سهام و سایر معاملات مرتبط با اوراق بهادار می‌باشد. این شرکت سهامی در دهه آخر قرن بیستم ( در سال 1993) تأسیس شده است. بالغ‌بر 1000 شرکت در بازار بورس فرانکفورت دارای سهام بوده و مشغول دادوستد هستند. بااین‌حال آلمان از بحران زیربنایی و سختی رنج می‌برد که غلبه بر آن به‌واسطه عدم ثبات سیاسی در برلین چندان ساده به نظر نمی‌رسد! اقتصاد آلمان در سال‌های اخیر وارد دوران رکود شده است. یکی از راه‌های خروج از رکود اقتصادی، سرمایه‌گذاری خارجی است. آمارها اما از کاهش سرمایه‌گذاری خارجی طی سه سال اخیر حکایت دارند.
بر اساس آنچه شبکه دویچه وله گزارش داده، میزان سرمایه‌گذاری خارجی در آلمان در سال ۲۰۲۴ و برای سومین سال پیاپی کاهش یافته است. براساس گزارش بنیاد دولتی "تجارت و سرمایه‌گذاری آلمان" (GTAI) ۱۷۲۴ پروژه تأسیس یا گسترش شرکت‌ها و کارخانجات خارجی در سال ۲۰۲۴ در آلمان به ثبت رسیده است. این شاخص در سال ۲۰۲۳ به میزان ۱۷۵۹ مورد، در سال ۲۰۲۲ به میزان ۱۷۸۳ و در سال ۲۰۲۱ نیز ۱۸۰۶ مورد بوده است.
روبرت هرمان، مدیرعامل بنیاد "تجارت و سرمایه‌گذاری آلمان" می‌گوید: «بااین‌حال آلمان کماکان کشور موردعلاقه سرمایه‌گذاران است».  او می‌افزید: «این درحالی است که سرمایه‌گذاری خارجی در اروپا ۶. ۴ درصد و در غرب اروپا تقریبا ۶ درصد کاهش یافته است.»
کاهش این سرمایه‌گذاری خارجی،از یک‌سو ریشه در عدم ثبات دولت‌ها در برلین و از سوی دیگر، ناشی از فرازوفرود در مناسبات اقتصادی برلین و واشنگتن است. به‌عنوان‌مثال، آغاز جنگ تعرفه‌ای از سوی دولت ترامپ منجر به کاهش اعتماد عمومی سرمایه‌گذاران آلمانی به بازار بورس فرانکفورت( خصوصا در معاملات خرد ) شده است. بااین‌حال اخیرا شاهد استقرار دولت فردریش مرتس در رأس معادلات سیاسی برلین هستیم.دولتی که وعده داده عملیات احیای بازارهای اقتصادی در این کشور اروپایی را با جدیت ادامه دهد. 
دولت مرتس، با حقایقی روبه‌روست که قدرت کتمان آن را ندارد.یکی از این موارد، مربوط به کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در این کشور است. تنها هفت پروژه سرمایه‌گذاری در سال 2024 یلادی  میزان بالای ۵۰۰ میلیون یورو داشته‌اند. تقریبا دو درصد از پروژه‌های سرمایه‌گذاری هم حداقل ۱۰۰ میلیون یورو بوده‌اند.»
کمپانی آمازون در حال انجام یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری‌های خارجی در آلمان است. این کمپانی با سرمایه‌گذاری ۸/ ۸ میلیارد یورویی در حال ساخت پروژه "زیرساخت‌های ابری" (cloud infrastructure) است. این کمپانی آمریکایی همچنین یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یوروی دیگر در زمینه لجستیک، رباتیک و ساخت‌وساز ساختمان‌های مرکزی این شرکت سرمایه‌گذاری کرده است.کمپانی مایکروسافت نیز در حال انجام یک سرمایه‌گذاری ۲/ ۳ میلیارد یورویی در عرصه هوش مصنوعی و افزایش حجم داده‌های ابری است. این درحالی است که کمپانی اپل نیز سرمایه‌گذاری هنگفتی در عرصه ایجاد یک مرکز تحقیقاتی در مونیخ کرده است.اما نکته‌ای که ژرمن‌ها را بیش‌ازپیش نگران ساخته، مربوط به کاهش اراده شرکت‌های آمریکایی جهت حضور در بازارهای سرمایه در آلمان است. شرکت‌های آمریکایی هنوز هم یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران خارجی در اقتصاد آلمان هستند. این کشور با ۲۲۹ پروژه در حال تأسیس یا گسترش در رتبه نخست قرار دارد. سوئیس با ۲۰۲، چین با ۱۹۹، بریتانیا با ۱۳۸ و هلند با ۹۷ پروژه تأسیس یا گسترش در رتبه‌های بعدی سرمایه‌گذاری خارجی در آلمان قرار دارند.سرمایه‌گذاری خارجی باعث ایجاد ۳۱ هزار فرصت شغلی نیز در آلمان شده است که ۱۷ درصد مربوط به صنعت دیجیتال، ۱۶ درصد مربوط به انرژی و منابع و ۱۵ درصد نیز مربوط به صنایع الکترونیک و اتوماسیون بوده است.
بااین‌حال یکی از راه‌های بازگشت اعتماد به بازار بورس فرانکفورت و ایجاد اعتماد برای مخاطبان آن، افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در آلمان است. آیا دولت ائتلافی مرتس در رسیدن به این هدف بزرگ موفق خواهد بود؟!
منبع:دویچه وله 
آشفتگی در بازار آلمان